latinica  ћирилица
09/11/2017 |  10:44 | Аутор: РТРС

Приједорска регија - Стрним житима засијано 2.000 хектара више

На подручју приједорске регије ове јесени стрна жита засијана су на око 8.000 хектара, што је више за око 2.000 хектара.
Стрна жита - Фото: РТРС
Стрна житаФото: РТРС

Руководилац приједорске канцеларије Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Данијел Егић каже да је до повећања површина под стрним житима дошло због сушног љета и смањеног приноса кукруза.

Он каже да су временске прилике биле повољне и да је сјетва углавном обављена у оптималном року.

"Према нашим процјенама, ове јесени пшеницом је засијано око 3.500 хектара, а до сада је то било углавном 2.700 хектара. Кад је ријеч о зоби, умјесто досадашњих 650 засијано је 1.200 хектара, под ражи је 1.850 хектара, а до сада је то било 1.500, а тритикале је у сјетви заступљен на 1.400 хектара или око 300 више", рекао је Егић.

Према његовим ријечима, на повећање сјетвених површина утицале су и мјере Владе Републике Српске.

Он подсјећа да су, осим редовних подстицаја од 100 литара горива по хектару за прољећну и јесењу сјетву, за ублажавање посљедица суше одобрене додатне количине регресираног горива по 20 литара за хектар пријављених површина и по 28 КМ по хектару регистрованих површина за заснивање новог циклуса производње.

"Пољопривредници су гориво куповали по цијени умањеној за 0,60 КМ од малопродајне, а средства за минерално ђубриво уплаћена су на њихове рачуне", каже Егић.

Он је навео да ресорно министарство директно подстиче и производњу пшенице са 200 КМ по хектару и 0,05 КМ по килограму испорученог жита.

Егић каже да се, у оквиру мјера Владе Републике Српске за ублажавање посљедица суше, у сарадњи са Ветеринарским институтом Републике Српске "Др Васо Бутозан", обавља контрола присуства микотоксина у млијеку и сточној храни и да се тренутно други пут узимају узорци за анализу.

Извор: Срна