latinica  ћирилица
09/11/2017 |  11:45 ⇒ 14:36 | Аутор: РТРС

Младић тражи хитно рочиште за расправу о здравственом стању

Браниоци некадашњег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића затражили су од Хашког трибунала да хитно закаже рочиште на којем ће се утврђивати да ли је Младић процесно способан, те размотрити њихов захтјев за покретање поступка против главног хашког љекара Пола Фалкеа.
Ратко Младић  (Фото: thecoolimages.net) -
Ратко Младић (Фото: thecoolimages.net)

У свом поднеску, Младићеви адвокати су поновили ранији захтјев да се због тога одгоди изрицање првостепене пресуде Младићу, заказано за 22. новембар, и да се претходно одлучи о њиховим захтјевима.

У супротном, како су навели, обратиће се Савјету безбједности УН, као оснивачу Трибунала, јер такво понашање особља тог суда пријети да уруши његову репутацију.

Одбрана наводи да је Младић лошег здравственог стања, да је претрпио више шлогова, што је медицинско особље трибунала покушало да сакрије, те да треба да му се омогући посјета два српска љекара.

Будући да је недавно Фалке лично обавијестио Младића да му љекари неће доћи у посјету, иако је прошле седмице предсједник суда Кармел Ађијус то обећао Влади Србије током посјете Београду, као и да је одуговлачио објављивање медицинске документације, Младићеви браниоци су затражили да се против њега покрене поступак због непоштовања суда.

Један од Младићевих адвоката Драган Иветић рекао је Срни да је одбрана до сада поднијела пет до шест поднесака који су означени као ургентни, али ни за један није добила валидну одлуку и одговор.

"Тражимо обавезујући налог да дођу српски лекари, као што је одобрио Трибунал посету генералу идуће седмице. Иако смо раније саопштили датуме и послали писмо 26. октобра, нисмо чули ни од секретара суда, ни од притворске јединице било шта у вези с тим", додао је Иветић.

Он је навео да је одбрана јутрос поднијела поднесак, пошто је секретар суда прије пар дана признао да постоји нека нова документација која одбрани још није достављена.

"Тражимо ту документацију. Већ 10 месеци тражимо сву медицинску документацију да би стручни лекари могли да виде тренутно стање генерала Младића, да ли је лечен како треба и да ли је медицински ментално способан да учествује у било каквом суђењу и пресуди. Свако има право на лекара", рекао је Иветић.

Он је додао да одбрана само добија "неке глуве телефоне" да јави који јој датум одговара за љекарску посјету Младићу.

"У јутрошњем поднеску смо тражили поново да се одгоди изрицање пресуде заказано за 22. новембар, док медицински експерти не установе стање генерала Младића - да ли он може да издржи пресуди и да ли је способан да учествује у томе", рекао је Иветић.

Он каже да је одбрана затражила рочиште да би била ријешена сва ова питања, али још нема одговора.

Младић је маја 2011. године ухапшен у околини Београда и изручен Трибуналу од када је у тамошњем притвору. Оптужен је као комадант Војске Републике Српске за злочине над муслиманима и Хрватима у БиХ од 1992. до 1995. године.

Извор: СРНА