latinica  ћирилица
09/11/2017 |  15:34 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Пендеш: Оружане снаге БиХ настављају учешће у мисији у Авганистану

Министар одбране БиХ Марина Пендеш потврдила је данас на министарском састанку Сјеверноатлантског савјета НАТО-а у Бриселу да ће припадници Оружаних снага БиХ наставити да учествују у мисији "Одлучна подршка" у Авганистану.
Марина Пендеш     (Фото:bportal.ba) -
Марина Пендеш (Фото:bportal.ba)

Пендешева је оцијенила да је то јасан показатељ опредијељености БиХ да доприноси одржавању безбједности и стабилности у Авганистану, саопштено је из Министарства одбране БиХ.

Захваливши свим земљама-партнерима у мисији "Одлучна подршка" на несебичној подршци, Пендешева је нагласила да ће БиХ наставити да испуњава своје обавезе на евроатлантском путу, као једном од својих стратешких циљева.

На састанку, на коме су учествовали министри одбране земаља чланица НАТО-а и партнерских земаља чији припадници учествују у мисији подршке миру у Авганистану, дискутовало се о достигнутом напретку авганистанске Владе, политичкој и војној ситуацији у тој земљи, као и о изазовима са којима се могу суочити у даљем извршењу ове мисије.

На маргинама састанка, Пендешева се састала са замјеником генералног секретара НАТО-а Роузом Готемелер и том приликом указала на важност што скоријег активирања Акционог плана за чланство /МАП/ у НАТО.

Пендешева се састала и са помоћником генералног секретара НАТО за безбједносну политику и политичке послове Алехандром Алварогонзалесом, као и са министрима одбране Њемачке и Турске, са којима је разговарала о интеграцијском процесу и другим актуалностима.

Осим ових састанака, Пендешева је имала сусрете са министрима одбране земаља региона.

Извор: СРАН