latinica  ћирилица
09/11/2017 |  17:47 ⇒ 18:53 | Аутор: РТРС

Трамп и Си Ђинпинг договорили инвестиције вриједне стотине милијарди долара

Кинески предсједник Си Ђинпинг током данашњег састанка с америчким предсједником Доналдом Трампом у Пекингуу рекао је да је увјерен да би наставак стабилног развоја кинеско-америчких економских односа највише допринио глобалном расту.
Си Ђинпинг и Доналд Трамп - Фото: Beta/AP
Си Ђинпинг и Доналд ТрампФото: Beta/AP

Кина је пристала да даље ублажи баријере за улазак иностраних инвеститора на кинеско тржиште банкарства и осигурања, а постепено ће смањити и царине на увоз аутомобила. Вриједност уговора, које ће приликом Трампове посјете потписати кинеске и америчке компаније могли би достићи 250 милијарди долара. Уколико све буде ишло према плану, финални уговори биће потписани до краја 2018. годинеч.

Кина ће добијати и 75 одсто природног гаса из области Сјеверна падина Аљаске, уколико буде реализован уговор о изградњи гасовода који су данас потписале три водеће кинеске компаније и власти Аљаске. Гасовод би требало да буде пуштен у рад до 2024. или 2025. године. Потписивању овог уговора присуствовали су Трамп и Ђинпинг, али финансијски детаљи нису објелодањени. Процјењује се да би пројекат могао да кошта 43 милијарде долара и да запосли 12.000 Американаца током изградње.

Такође, амерички Боинг је од кинеске компаније Чајна авиејшен суплајз добио поруџбину вредну 37 милијарди долара за 300 авиона, међу којима је 260 ускотрупних летјелица типа "737" и 40 широкотрупних авиона "787" и "777". У пакету је и  производња електричних возила за продају на кинеском тржишту, у вриједности од 756 милиона долара, док је највећа свјетска енергетска компанија по вриједности активе, Чајна Енерџи Корпорејшн, потписала меморандум о разумијевању са САД о улагању 83,7 милијарди долара у пројекте вађења гаса из шкриљаца, производњи струје и хемијских производа у америчкој држави Западна Вирџинија.

Трамп је ипак још једном позвао Кину да се више ангажује по питању рјешавања проблема сјевернокорејског нуклеарног програма истакавши да Кина тај "проблем може да ријеши брзо и лако".

За сутра је најављен сусрет Трампа и Путина у Вијетнаму, а у оквиру азијске турнеје америчког предјседника и тај сусрет руски званичници су потврдили, док у САД наводе да није још све готово. Трамп се налази на азијској турнеји током које је посјетио Јапан, Јужну Кореји и Кину, а посјетиће још Вијетнам и Филипине.

Извор: Независне новине