latinica  ћирилица
09/11/2017 |  19:11 ⇒ 10/11/2017 | 09:20 | Аутор: РТРС

Матаруга: Одлазим јер не пристајем на уцјене! Студенти: Крећемо у "распакивање" (ВИДЕО)

Аферама на бањалучком Универзитету не назире се крај. Ректор је два дана након студентске блокаде Ректората, одлучио да поднесе оставку јер, каже, не пристаје на уцјене. Истовремено, студенти који су цијелу причу и покренули, сада су у фази "распакивања" афера које, према њиховим наводима, истражују и надлежне институције.
Милан Матаруга - Фото: РТРС
Милан МатаругаФото: РТРС

- Нисам дозволио да се од Универзитета прави циркус. Не пристајем на уцјене и од свих тражим академско понашање у сваком моменту - овако се годину и по након преузимања мандата, ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга, опростио од функције.

Конференција за новинаре прерасла је у монолог јер новинарска питања, иако их било безброј, нису била пожељна. Матаруга је у обраћању поручио да жали што није успио у реформи Универзитета, упитао да ли су представници студената заиста њихови представници, зашто све раде у вријеме студентских избора, али и негирао било какву умијешаност у "универзитетске афере".

- Категорички одбијам оптужбе о умијешаности или намјерном пролонгирању истраге о афери на Технолошком факултету. Напротив, наредио сам хитну истрагу и санкције - каже Матаруга.

А управо ова и друге сексуалне афере налазе се међу захтјевима студената који су у уторак блокирали ректорат. Први од њих- предсједник Уније студената Републике Српске, Ратко Савић, каже да сада крећу у "распакивање" организоване криминалне групе која стоји иза Велимира Балабана, организације РеСтарт, пријетњи смрћу и понуде од 60.000 КМ за заташкавање случаја.

- Само ћу рећи да се ради о случају у којем постоје сексуални деликти, у којима су неке ствари везане за нечију сексуалну оријентацију, гдје су неке ствари сликане и гдје је неко некога уцјењивао. Све те ствари и мрачне силе о којима ректор говори - биће расвијетљене. Ми ту нећемо стати, без обзира шта радили и покушавали - каже Савић.

Већ сада је јасно да функцију Матаруге, бар као вршиоца дужности, преузима неко од проректора- Страин Посављак или Радослав Гајанин.

Новог ректора Ратко Савић види као часног, поштеног и одлучног, али на новинарско питање да ли би Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета, могао бити изабран на то мјесто- кратко одговора са "не".

- Од Сената очекујемо да одлучи хоће ли Универзитет функционисати као што је до сада или ће њиме управљати мрачне силе. Очекујемо одлуку о томе да ли ће Универзитет коначно да почне са нормалним радом без страха, пријетњи и уцјена - каже Савић.

Савић за објављивање текстова на страници организације РеСтарт Српска окривљује бившег декана Правног факултета Витомира Поповића. Поповић то негира, поручујући да ће Савић тврдње доказивати на суду, а позива да се докази о сексуалним аферама јавно и објаве.

- Најбоље да их он именује. Ако је имао снаге да мене именује за РеСтарт, што ја први пут сазнајем, нека именује и ове друге са Правног и Економског факултета. Нека наведе ко су, шта су и чиме се баве - каже Поповић.

Бар по данашњем обећању, студенти ће то и учинити када се истрага оконча. Сенат универзитета ће о оставци Милана Матаруге и избору в.д. расправљати већ сутра. Док на површину испливавају бројне афере, остаје питање шта је са осталим "студентским" захтјевима и ко ће Универзитет у Бањалуци вратити на прави пут?!