latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:24 | Аутор: РТРС

Гуљевич: Руска помоћ Србији многима смета

Нови кодиректор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Виктор Гуљевич најавио је да ће објекат овог центра ускоро бити додатно опремљен новим средствима за рад, учионицама и полигонима за обуку, као и да су у току опсежне припреме за оперативно реаговање.
Руско - српски хуманитарни центар  у Нишу - Фото: РТРС
Руско - српски хуманитарни центар у НишуФото: РТРС

Он је истакао да рад у центру не подразумијева обична дежурства, већ максималну спремност за дјеловање приликом евентуалних ванредних ситуација великих размјера, гдје је потребно хитно реаговање.

Гуљевич је за "Политику" рекао да у Српско-руском центру у Нишу постоји савремени и одлично опремљен Центар за управљање кризним ситуацијама, да би се створио заједнички систем дјеловања у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Србије, сектором за ванредне ситуације, горском и другим службама.

Овај центар омогућава, како је навео, сталну размјену информација са свим службама, као и достављање информација из Националног центра у Москви о могућим великим непогодама, што је основа за правовремено реаговање.

"Све то омогућава да се ангажује већи број спасилаца из Русије, уз ангажовање авијацијске компоненте", рекао је Гуљевич.

Он је навео да у центру ради 24 људи. "Број није важан, јер ће увијек бити довољно оних да прискоче у помоћ у случају евентуалних несрећа и ванредних ситуација. Русија ће увијек помагати Србији... А ја сам схватио да то `увијек`, изгледа, привлачи посебну пажњу и многима и највише смета", закључио је Гуљевич.

Извор: Срна