latinica  ћирилица
10/11/2017 |  11:33 ⇒ 16:49 | Аутор: РТРС

У Српској континуиран раст БДП-а и привредне активности у наредне три године

Бруто домаћи производ у Републици Српској у наредној години би, према процјенама и пројекцијама, требало да износи 10,57 милијарди КМ, док би његова пројектована вриједност у 2019. години била 11,09 милијарди КМ, а у 2020. години 11,66 милијарди КМ, наводи се у Преднацрту програма економских реформи Српске за период 2018-2020. година.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У том документу, којег је Влада Српске усвојила на јучерашњој сједници, наводи се да су пројекције и процјене рађене на основу кретања макроекономских показатеља Републике Српске у периоду јануар-август ове године, као и у претходним периодима привредних активности у Српској и земљама окружења, започетих активности и планираних политика Владе Српске.

За ову годину процјењује се да ће остварена висина БДП-а бити нешто већа од 10 милиона КМ, и да ће имати номиналну процентну стопу раста већу од четири одсто.

Номиналне пројекције раста БДП-а у Српској у периоду који је обухваћен овим преднацртом су 4,8 одсто у наредној години, пет одсто у 2019. и 5,1 одсто у 2020. години.

Очекује се да ће привредна активност у овој години расти по реалној стопи од 3,6 одсто уз претпоставку да ће кретања у спољнотрговинској размјени дати позитиван допринос, као и раст домаће потрошње, те да ће се углавном заснивати на повећању потрошње домаћинстава и благом повећању потрошње државе.

У периоду 2018-2020. године очекује се наставак стабилног кретања привредног раста по стопама од 3,7 одсто, 3,8 одсто и четири одсто.

Наведене стопе раста представљаће резултат раста индустријске производње, подржане растом привредних активности у окружењу, посебно у земљама најзначајнијим спољнотрговинским партнерима, односно одрживог нивоа извозне тражње, даљег раста домаће тражње и позитивних ефеката инвестиција.

Кроз наставак позитивних кретања у прерађивачкој индустрији, у периоду обухваћеним преднацртом овог програма, очекује се повећање броја запослених и инвестиција, што би се позитивно одразило на развој одређених грана индустрије.

Иако је у овој години због лоше хидролошке ситуације област производње и снабдијевања електричном енергијом, гасом и паром забиљежила пад, очекује се да ће у наредном периоду имати позитиван тренд раста, имајући у виду реализацију планираних инвестиција, те повећање произоводње из обновљивих извора енергије.

Одређени ниво извозне тражње, омогућиће даљи раст извоза по стопама већим од раста увоза и даљи тренд позитивних кретања у спољнотрговинској размјени.

Очекује се да ће се позитивна привредна кретања у посматраном периоду одразити на повећање запослености, првенствено у областима производње, трговине и услуга, што ће уз благи раст личних примања, омогућити раст домаће потрошње.

У посматраном периоду очекује се благи раст нето плата са пројектованим просјецима од 837 КМ у 2018. години, 844 КМ у 2019. и 853 КМ у 2020. години, те наставак тренда пада незапослености, тако да пројектоване стопе незапослености износе 22,6 одсто у 2018. години 22,2 одсто у 2019. и 21,8 одсто у 2020. години.

Узимајући у обзир доступне пројекције и процјене међународних финансијских организација о релативно стабилном кретању свјетских цијена сирове нафте и хране у наредном периоду, почетак примјене Закона о акцизама на нафту и нафтне деривате од 1. јануара наредне године, ефекте суше на цијене хране, као и наставак усклађивања акциза на дуван и дуванске производе са регулативом ЕУ, за 2018. годину је пројектована просјечна годишња стопа инфлације од 1,7 одсто.

Под претпоставком да ће "ударни" ефекат примјене Закона о акцизама на нафту и нафтне деривате, слабити, те уз већ наведене процјене о релативно стабилном кретању свјетских цијена нафте и хране, у 2019. и 2020. години, пројектоване су просјечне годишње стопе инфлације од 1,3 одсто и 1,2 одсто респективно.

Приликом израде процјена и пројекција спољнотрговинске размјене Републике Српске полази се од анализе привредних кретања у земљама са којима Српска остварује најзначајнију спољнотрговинску размјену, као и очекиваних кретања привредне активности у тим земљама, с једне стране, те праћења и пројекција кретања домаће тражње, с друге стране.

Према показатељима за осам мјесеци ове године, најзначајнији спољнотрговински партнери су земље ЕУ и ЦЕФТА који у укупном извозу Српске учествују са 72,5 одсто и 18,7 одсто.

Ако се земљама наведених економских групација дода и Турска, може се рећи да се већина спољнотрговинског промета Српске, око 94 одсто, размјењује са државама са којима БиХ, односно Српска има потписане спољнотрговинске споразуме.

Најзначајнији спољнотрговински партнери Републике Српске су Србија, Италија, Њемачка, Словенија, Хрватска и Аустрија.

Према пројекцијама за период 2018-2020. година, у наведеним земљама се очекују позитивне реалне стопе раста БДП-а, а на основу тога и позитиван допринос повећања њихове привредне активности на извоз Републике Српске, кроз инострану тражњу.

На основу тих наведених претпоставки, у периоду од 2018. до 2020. године пројектоване су номиналне стопе раста извоза од 15,9 одсто до 7,8 одсто.

У наведеном периоду пројектована је растућа стопа покривености увоза извозом која би у 2020. години износила 73,9 одсто.

Према процјенама, у периоду 2018-2020. година, сви показатељи задужења биљежиће опадајући тренд, а стање укупног, то јест јавног дуга, у 2020. години пашће на 34,7 одсто БДП-а.

Извор: Срна