latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:11 ⇒ 10:24 | Аутор: РТРС

"Први кадар": Награде филмовима о миграцијама

Порука филма "Флафи" је питање које тишти сваког мигранта - шта то понијети са собом у иностранство, да ли су то неке емотивне ствари и ситнице или рационалне, материјалне ствари попут одјеће, обуће.
Јелена Раденовић - Фото: СРНА
Јелена РаденовићФото: СРНА

Кратки играни филм "Флафи" Милице Филиповски и документарни филм "Куда даље" Јелене Раденовић, који су приказани у оквиру званичног програма 11. Међународног филмског фестивала "Први кадар" у Источном Сарајеву, указали су на дилеме, страхове и личне проблеме са којима се сусрећу млади који желе да по сваку цијену напусте Србију, као и земље на Балкану, у потрази за бољим животом на западу.

Стручни жири 11. "Првог кадра" одлучио је да награда "Печат кнеза Павла" за најбољи кратки играни филм у селекцији "Кратке приче" буде додијељена управо Филиповској за филм "Флафи", а ријеч је о рефлексној метафори о времену у коме живимо и дилеми: остати или отићи, која се ломи преко дјечијег одрастања, образложио је жири.

Филм "Флафи" рађен је у копродукцији између Србије и Канаде и говори о породици која се сели у Канаду, а уочи њиховог одласка, на вратима им се појављује човјек са огромним плишаним медвједом - наградом коју је освојила њихова кћерка на неком такмичењу.

"Кћерка је убеђена да ће са собом понети и меду, али родитељи већ имају проблем са тежином пртљага који су спремили на тај далеки пут", појашњава Филиповска за Срну.

Порука филма је, истиче она, управо питање које тишти сваког мигранта - шта то понијети са собом у иностранство, да ли су то неке емотивне ствари и ситнице или рационалне, материјалне ствари попут одјеће, обуће...

"И сама сам као мала често путовала авионом за Канаду, али сваки тренутак чекања на аеродрому или у некој чекаоници доживљавала сам као својеврстан растанак са претходним животом, који као да се распада када га покушаваш спаковати у торбе", рекла је Филиповска.

Она каже да је "Флафи" до сада имао много успјеха на међународним фестивалима, при чему је издвојила награде на филмским фестивалима у Торонту, Кану, Колораду и друго.

"`Флафи` има сјајан филмски живот и веома сам радосна што смо учесници и `Првог кадра` у Источном Сарајеву, одличног фестивала, са изузетно добром селекцијом филмова и волела бих да то препознају, прихвате и подрже сви они који у овој земљи брину о култури и финансирању оваквих манифестација", истакла је Филиповска.

Аутор филма "Куда даље" Јелена Раденовић, изражавајући задовољство учешћем на "Првом кадру", рекла је Срни да њу ове године посебно одушевљава одлична селекција филмова са свих меридијана, за шта заслуге припадају умјетничком директору и селектору Фестивала Александри Митрић Штифанић.

"То су стварно филмски бисери не само региона, него и шире", оцијенила је Раденовићева.

Она каже да се филм "Куда даље" бави дилемом "отићи или остати".

"Колико је год та тема везана за Београд и Србију, везана је и за читав регион. Мислим да се у тој дилеми, нажалост, нашла већина младих који у последње време све више размишљају о томе да ли да напусте своју земљу, да ли их тамо негде чека нешто боље, да ли ће се лакше снаћи и лепше живети у иностранству него код куће – е то је тема која и мене прогони већ веома дуго", навела је Раденовићева.

Она каже да је овим филмом жељела да поручи да сваки човјек, прије него што донесе тако велику и животну одлуку о одласку од куће у иностранство, треба да буде веома пажљив и да сагледа обје стране.

"Треба добро проценити шта је то што се тамо нуди и очекује, и да ли можда већ код своје куће све то и имате, али нисте баш свесни тога", закључила је редитељ дугометражног документарног филма "Куда даље".

Извор: Срна