latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:43 | Аутор: РТРС

Пресељење ДНК лабораторије у Хаг повећаће могућности идентификације

У Међународној комисији за нестала лица /ИЦМП/ је речено да пресељење сједишта те комисије у Хаг неће угрозити пружање помоћи БиХ, него ће повећати могућности у идентификацијама заснованим на најсавременијој ДНК технологији која ће се и даље вршити без икаквих трошкова за БиХ.
Идентификација несталих - Фото: илустрација
Идентификација несталихФото: илустрација

Након што је Савјет министара позвао ову међународну комисију да обустави све досадашње једностране активности о измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг, из ИЦМП-а су навели да сви АМ /крвни/ и ПМ /коштани/ узорци који су већ обрађени у ИЦМП-у остају у БиХ.

Сви нови узорци који се поднесу на тестирање у глобалној лабораторији ИЦМП-а у Хагу ће, након обраде, бити враћени у БиХ, појаснили су у ИЦМП-у.

У Међународној комисији за нестала лица напомињу да ће задржати регионалну канцеларију у БиХ, која ће наставити да чува биолошке узорке из региона и пружање осталих врста техничке помоћи као и до сада.

У Комисији додају да ће и даље примјењивати исте стандардне оперативне процедуре у вези са прикупљањем, обрадом и чувањем биолошких узорака, као и највише стандарде у области заштите личних података.

Из ове међународне организације позвали су БиХ да приступи међународном Споразуму о статусу и функцијама ИЦМП-а, чиме би БиХ постала чланица Конференције држава чланица ИЦМП-а и придружила се великом броју земаља које већ учествују у раду ИЦМП-а.

Потписивање овог споразума не ствара никакве финансијске или друге обавезе за БиХ, истичу у Комисији.

Осим тога, више од деценије, ИЦМП настоји да обезбиједи измјену Споразума о преузимању улоге суоснивача Института за нестала лица БиХ, који би, такође, ојачао однос власти БиХ са ИЦМП-ом и додатно нагласио континуирану техничку подршку БиХ.

До данас, истичу у овој комисији, Споразум није измијењен.

У складу са Споразумом, ИЦМП је пренијела многе од својих кључних функција, укључујући своју ДНК лабораторију, из БиХ у Холандију.

Циљ лабораторијског система ИЦМП-а јесте да унаприједи своје капацитете да би ефикасније помогао у идентификацији несталих особа широм свијета, укључујући БиХ.

Помоћ ИЦМП-а у ДНК тестирању се финансира из добровољних донација и БиХ не сноси трошкове тестирања. Комисија је од донатора обезбиједила средства да би БиХ и даље имала приступ ИЦМП-овом систему ДНК тестирања и наставиће своје напоре на прикупљању средстава за активности у БиХ, наводе у овој међународној организацији.

У Комисији истичу да ће и даље прибављати добровољне донације влада да би наставили да пружају подршку својим програмским активностима у БиХ.

Међународна комисија за нестала лица је, наводе, до данас помогла БиХ да пронађе и идентификује више од 70 одсто од 30.000 особа несталих у БиХ након сукоба.

Међународна комисија поздравила је јучерашњи позив Савјета министара да разговара о неким питањима у вези са транзицијом сједишта ИЦМП-а и наставку своје помоћи БиХ у проналажењу и идентификацији несталих, те подсјетила да су континуирано обавјештавали власти у БиХ и остале заинтересоване стране о свим активностима и укључивао БиХ у овај процес.

У Комисији се надају да ће разговори са Савјетом министара и другима унаприједити однос између ИЦМП-а и БиХ.

Међународна комисија за нестале особе већ више година ради на рјешавању отворених питања као што су ратификација Споразума о статусу и функцијама Међународне комисије за нестале особе /Споразум о ИЦМП-у/ и измјенама и допунама Споразума о преузимању улоге суоснивача Института за нестале БиХ, којим би се дефинисала техничка помоћ комисије.

Ова комисија је успоставила нове односе са владама и другим партнерима широм свијета од када је, 2015. године, стекла статус међудржавне организације чији рад се темељи на међународном споразуму.

Према одредбама Споразума, ИЦМП-у је додијељен глобални мандат и потврђен статус једине међународне организације која је задужена искључиво за питања несталих особа.

Савјет министара, као суоснивач Института за нестала лица БиХ, позвао је ИЦМП да обустави све досадашње једностране активности о измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло би изазвати потпуни застој у процесу идентификације несталих лица из БиХ у наредних пет мјесеци, а дугорочно ће успорити и знатно поскупјети овај процес због слања коштаних узорака у холандски град, саопштено је из Савјета министара.

У саопштењу је наведено да се отвара проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих лица из БиХ, те заштите података чланова породица несталих.

Извор: Срна