latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:48 ⇒ 13:44 | Аутор: РТРС

Којић: Неприхватљиво једнострано измјештање ДНК лабораторије у Хаг

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да су неприхватљиве једностране активности Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ на измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је рекао да Завод за судску медицину Српске у Бањалуци може да ради идентификације и да треба покушати да се крвни узорци, уз сагласност породица, пребаце у Завод, а не да се иде на скупљу варијанту.

Он је поручио да намјера измјештања ДНК лабораторије у Хаг није могућа без сагласности Савјета министара и ИЦМП-а, као суоснивача Института за нестала лица БиХ.

Којић је рекао да би то било у супротности законима, процедурама и раније постигнутом споразуму, као и чињеници да су крвни узорци власништво породица.

"Породице су фактички дале крвне узорке на кориштење ИЦМП-у који не може да их носи на било које друго мјесто без претходне сагласности породица", истакао је Којић.

Према Којићевим информацијама, Савјет министара је на плану рјешавања овог проблема формирао радну групу коју чине министри тог савјета и представници Института.

"Вјерујем да ће чланови те радне групе бити савјесни и одговорни, те радити у интересу породица које још траже своје нестале", рекао је Којић.

Он је навео да би евентуално премјештање ДНК лабораторије било сложен и скуп посао.

"Мислим да то није добро", сматра Којић.

Он је рекао да ИЦМП покушава да премјести лабораторију с циљем да добије на важности и на међународном нивоу постане једини који ће имати примат у идентификацијама.

Којић је подсјетио да је о проблему измјештања лабораторије јуче разговарано са српским члановима Колегијума директора и Управног одбора Института за нестала лица БиХ.

Савјет министара јуче је позвао ИЦМП да обустави све досадашње једностране активности о измјештању ДНК лабораторије из БиХ у Хаг.

Преношење ДНК лабораторије из БиХ у Хаг могло би изазвати потпуни застој у процесу идентификације несталих лица из БиХ у наредних пет мјесеци, а дугорочно ће успорити и знатно поскупјети овај процес због слања коштаних узорака у холандски град, саопштено је из Савјета министара.

Отвара се проблем изношења 80.000 коштаних остатака из БиХ, односно биолошких и генетских узорака несталих лица из БиХ, те заштите података чланова породица несталих.

Извор: Срна