latinica  ћирилица
11/11/2017 |  10:51 ⇒ 13:45 | Аутор: РТРС

Сјеверна Кореја: Трамп моли да почне рат на Корејском полуострву

Сјеверна Кореја оцијенила је данас да је предсједник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп, током своје прве азијске турнеје, показао као "рушилац" који моли да почне рат на Корејском полуострву, наведено је у саопштењу сјевернокорејеске државне новинске агенције КЦНА.

Како је Ројтерс пренио изјаву портпарола сјевернокорејског Министарства иностраних послова, Трамп је покушао још једном да завади народ Сјеверне Кореје са владом те земље.

Амерички државни секетар Рекс Тилерсон рекао је раније да са амерички и кинески предсједници, Доналд Трампа и Си Ђинпинг, не разилазе по питању Сјеверне Кореје, а током сусрета у Пекингу Си је Трампу говорио о посебним корацима које Кина преузима како би пооштрила санкције Пјонгјангу.

Два лидера су истакла да неће прихватити Сјеверну Кореју са нуклеарним наоружањем.

На претходној станици његовог азијског путовања у Јужној Кореји, Трамп је упутио оштру поруку Сјеверној Кореји да "не потцјењује и не искушава" САД.

"Не потцјењујте нас. Не искушавајте нас", рекао је Трамп, додајући да сјевернокорејског лидера Ким Џонг Уна оружје које добавља не чини безбједнијим.

У неочекиваном потезу, директно се обраћајаући Ким Џонг Уну у говору пред јужнокорејским парламентом, Трамп га је позвао да одбаци нуклеарне и ракетне програме.

"Стављају твој режим у велику опасност. Сваки корак који направиш низ овај мрачни пут увећава опасност са којом се суочаваш. Сјеверна Кореја није рај који је твој деда замислио. То је пакао који ниједна особа не заслужује", рекао је Трамп обраћајући се Уну, преноси Би-Би-Си.

Он је нагласио да би фатална грешка било тумачити као слабост контролисано понашње САД, јер је сада у Вашингтону друга администрација.

Амерички предсједник такође је нагласио да жели "мир кроз снагу", мислећи на велико присуство америчке војске на Корејском полуострву, позвавши Русију и Кину да прекину све везе са Сјеверном Корејом, укључујући и економске.

Трамп је рекао и да је живот у Сјеверној Кореји, под руководством Ким Џонг Уна, "толико црн" да Сјевернокорејци подмићују владине званичнике да би отишли и земље и могли да "раде као робови".

"Радије би били робови него да живе у Сјеверној Кореји", казао је Трамп, преноси АП.

Он је потом упоредио живот у двије Кореје - на, како је казао, демократском југу и комунистичком сјеверу.

У Јужној Кореји привреда се развија, док у Сјеверној Кореји породице живе у кућама без водоводне инсталације, а нешто мање од половине становника има струју, рекао је Трамп.

Извор: Танјуг