latinica  ћирилица
11/11/2017 |  13:33 ⇒ 16:02 | Аутор: РТРС

Дананг: На самиту АПЕК-а постигнут договор без Америке

Министри 11 чланица Азијско-пацифичке економске сарадње /АПЕК/ сагласили су се данас да ће наставити са великим трговинским договором без САД, пошто Вашингтон инсистира на политици предсједника Доналда Трампа "Америка на првом мјесту".Трамп је почетком године повукао САД из Споразума о Транспацифичком партнерству /ТТП/.

Аналитичари истичу да је амерички предсједник на самиту АПЕК-а у вијетнамском граду Данангу био усамљени глас протекционизма, јер су свјетски лидери тежили унапређењу слободне трговине и вишестраним договорима.

У заједничком саопштењу, преостале државе, под називом "ТПП-11", наводе да су на маргинама самита АПЕК-а постигли сагласност о "суштинским елементима договора".

У саопштењу министри истичу да је неопходно одржати додатне разговоре како би био постигнут пун консензус прије потписивања Споразума који сад носи и дуже име Свеобухватни и Напредни споразум о транспацифичком партнерству /ЦПТПП/.

Један од чланова јапанске делегације Точимицу Мотеги истакао је да ће преостале чланице и даље поздравити евентуални повратак САД у споразум.

"Овог пута је 11 чланица у договору и тиме ће бити послата веома снажна позитивна порука САД и другим азијско-пацифичким државама у региону", нагласио је Мотеги.

Канадски министар трговине Франсоа-Филип Шампањ оцијенио је да је постизање договора "велики напредак".

Извор: Срна