latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:08 | Аутор: РТРС

Црнадак: Чланство у ЕУ је заједнички циљ на западном Балкану

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак поручио је данас у Скопљу да сви на простору западног Балкана имају исти циљ, а то је чланство у ЕУ, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Црнадак је данас у Скопљу учествовао на Регионалној конференцији о европским интеграцијама западног Балкана на панелу под називом "Изградња капацитета и регионална сарадња у процесу европских интеграција западног Балкана".

Црнадак је рекао да је улагање сталних напора који су усмјерени на развој регионалне сарадње кључно за везе, стабилност и просперитет региона.

Црнадак је посебно нагласио важност Берлинског процеса, јер је у протекле четири године донио значајне резултате у области повезивања људи, заједничких инфраструктурних пројеката, економског развоја, те борбе против тероризма и радикализма.

Осим тога, министар иностраних послова БиХ позвао је на снажнију сарадњу како би се остварили бољи резултати на пољу борбе против корупције и организованог криминала, те је поздравио чињеницу да ће ове теме бити важан дио самита западни Балкан-ЕУ, чије одржавање је планирано 2018. године у Лондону.

Током обраћања Црнадак је подржао одржавање првог дигиталног регионалног самита у Македонији сљедеће године, јер ће се бавити конкретним побољшањима попут смањења цијена телефонских услуга у ромингу.

Он је истакао да је реформа јавне управе дала одређене резултате, али да се јачање капацитета за приближавање ЕУ стандардима наставља и у институцијама на нивоу БиХ, као и у институцијама Републике Српске и Федерације БиХ.

Конференцију у Скопљу отворио је предсједник Владе Македоније Зоран Заев, а учествовали су министри европских послова западног Балкана, као и представници дипломатског кора и цивилног сектора из цијелог региона.

Извор: СРНА