latinica  ћирилица
11/11/2017 |  16:14 ⇒ 16:58 | Аутор: РТРС

КОЛОС: Предсједник Владе да посјети општине у којима је СДС на власт

Начелници општина и градова из СДС-а упутили су данас позив премијеру Републике Српске Жељки Цвијановић и министрима да у року од 30 данас посјете локалне заједнице у којима су на власти представници СДС-а и њихових коалиционих партнера, јер су незадовољни односом Владе Републике Српске према њима.
Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић - Фото: СРНА
Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав ЛучићФото: СРНА

Предсједник Конференције за локалну управу ове странке /КОЛОС/ Мирослав Лучић рекао је новинарима у Источном Сарајеву, након састанка КОЛОС-а, да начелници општина из СДС-а траже да се престане са праксом да предсједник Владе Републике Српске и министри посјећују и сарађују само са општинама у којима је на власти СНСД.

Лучић, који је и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Лучић, тврди да је расподјела новца за приоритетне пројекте из Програма јавних инвестиција Републике Српске од 18 милиона КМ извршена по страначком критеријуму, јер је 97 одсто тог новца отишао у општине у којима је на власти СНСД.

Он је нагласио да су начелници из СДС-а незадовољни и расподјелом донаторских средстава Владе Србије од 5,5 милиона евра који је подијељен у 20 општина у којима је, такође, на власти СНСД, због чега траже појашњење на који начин и по којем критеријуму се дијели ова донација.

"Радујемо се што Србија има суфицит у свом буџету, али сматрамо да овакав начин расподјеле није добар и служи искључиво за подмирење страначких потреба СНСД-а", рекао је Лучић.

Оцијењујући да је ријеч о селективном, дискриминаторском и маћехинском односу према локалним заједницама у којима на власти није СДС, Лучић је рекао да такво понашање Владе Републике Српске није у складу са изјавама Цвијановићеве да има добру сарадњу са свим локалним заједницама.

Начелници окупљени у СДС-овом КОЛОСУ сматрају да рјешења Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Правобранилаштва Републике Српске према општини Источни Стари Град показују самовољу појединаца и непоштовање закона због чега траже да се о тим проблемима хитно расправља на састанку Предсједништва Савеза општина и градова Републике Српске.

"Тражимо да се Савез заузме за исправљање очигледних пропуста. Уколико до тога не дође размотрићемо питање нашег даљег учешћа у раду Савеза општина и градова Републике Српске", додао је Лучић.

Он је појаснио да ће СДС путем својих чланова у Предсједништву Савеза општина и градова Републике Српске од предсједника Савеза Љубише Ћосића затражити сазивање хитног састанка.

Лучић каже да КОЛОС тражи измјену Закона о буџетском систему Републике Српске по којем би се из пореза на лична примања издвајало више средстава у корист локалних заједница, те да треба промјенити садашњи однос од 75 према 25 одсто у корист Републике у односу на локалне заједнице.

"Сматрамо да би подјела средстава у односу 50 напрема 50 одсто била пуно правичнија у корист локалних заједница", рекао је Лучић.

Извор: СРНА