latinica  ћирилица
11/11/2017 |  20:39 | Аутор: РТРС

Отворена изложба примјерака регистарских ознака у БиХ

У Зворнику је вечерас отворена изложба 133 примјерка регистарских ознака у БиХ, аутора и колекционара Зворничанина Зорана Ивановића.
Зворнику - Изложба 133 примјерка регистарских ознака у БиХ - Фото: РТРС
Зворнику - Изложба 133 примјерка регистарских ознака у БиХФото: РТРС

Посјетиоци су имали прилику да виде регистарске таблице од 1905. године до данас.

Ивановић, који је професор историје, каже да је прије десетак година почео да сакупља регистарске таблице и да је успио да прикупи поприличну збирку.

Он је подсјетио да су хроничари забиљежили да се први аутомобил у БиХ појавио 7. јула 1902. године, те се тај догађај везује за трку аутомобила од Париза до Беча, када је један број учесника продужио до Сарајева.

"Први аутомобил се уводи у јавни саобраћај у БиХ 1. октобра 1905. године на релацијама Бихаћ-Нови и Бихаћ-Петровац за превоз поште и путника, а у Зворнику 1924. године", рекао је Ивановић и додао да су се тада појавиле и регистраске таблица.

Он је навео да из доба Аустро-угарске власти и Краљевине Југославије има само фотографије на којима су тадашње таблице.

"Занимљиво је да су и тада и у вријеме СФР Југославије таблице имале и регионалне ознаке подручја гдје су издате", прича Ивановић, те напомиње да је прикупио и значајан број регистарских таблица које су током ратних деведесетих користила сва три народа.

Изложбу је отворио градоначелник Зворника Зоран Стевановић, који је истакао да су свестрани људи највећи капацитет овог града, што показује и ова изложба.

О историјату регистарских таблица у БиХ и њиховом значају, као и колекционарским подухватима на овом пољу, говорио је саобраћајни инжењер и колекционар Жељко Бошњак.

Извор: СРНА