latinica  ћирилица
11/11/2017 |  20:53 | Аутор: РТРС

Стомак боли из 100 разлога

Кључно питање је да ли је бол акутан, односно да ли се појавио нагло или се ради о болу који траје већ дуже вријеме - каже доцент др Горан Баришић са Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

- Кључно питање је да ли је бол акутан, односно да ли се појавио нагло или се ради о болу који траје већ дуже вријеме - каже доцент др Горан Баришић са Прве хируршке клинике Клиничког центра Србије. 

Осим тога веома је важно да ли постоје пропратни симптоми као што су повраћање, мучнина, затвор, пролив или поремећај мокрења.

Како објашњава др Баришић, узрок бола зависи и од пола, као и од старости пацијента. Најчешћи узрок бола у доњем дијелу стомака код млађих мушкараца може да буде упала слијепог цријева, ентероколитиси, упалне болести дебелог и танког цријева, синдром нервозног дебелог цријева, упале мокраћних органа. Код младих жена проблем је комплекснији јер се осим већ наведених, укључују и обољења гениталних органа, као што су болне менструације, упале јајника, цисте на јајницима, ванматерична трудноћа, ендометриоза.

Међу старијима од 65 година један од чешћих узрока бола у доњем дијелу стомака је упала дебелог цријева, опстипација, камен у мокраћном систему, али свакако не би требало да се искључе бенигни и малигни тумори дигестивног, уринарног и гениталног система.

- Нажалост, код пацијената у трећем животном добу често долази до преклапања симптома - каже доцент Баришић.

Понекад је клиничка слика потпуно атипична тако да су грешке у иницијалној дијагнози могуће. Стога је веома важно да се на вријеме потражи помоћ љекара да би се правовремено поставила права дијагноза и започело лијечење.

Извор: Вечерње новости