latinica  ћирилица
12/11/2017 |  08:10 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Додик одликовао руски ансамбл "Александров" (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуку је данас стигао свјетски познати војни ансамбл "Александров", чији је концерт у Бањалуци почео у 20 часова. Чланове руског хора примио је и предсједник Републике Српске, који их је одликовао орденом заставе са златним вијенцем.
Предсједник Републике Српске одликовао Академски ансамбл пјесама и игара руске армије „А. В. Александров“ - Фото: РТРС
Предсједник Републике Српске одликовао Академски ансамбл пјесама и игара руске армије „А. В. Александров“Фото: РТРС

Стихови чувене српске пјесме одјекивали су Палатом Републике, након што је предсједник Милорад Додик ансамблу "Александров" додијелио Одрен заставе Републике Српске. Предсједник Додик је навео да ово одликовање додјељује за немјерљив допринос у ширењу културне и духовне сарадње српског и руског народа и пријатељских односа Српске и Русије. 

"Ја сам одлучио да вам додјелим ово високо признање Републике Српске, као знак поштовања према свим вашим бившим члановима, према вама, као и према онима, који ће у име вас, у будућности, проносити славу вашег ансамбла", рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Изражавамо огромну захвалност за такав искрен однос према нашем колективу и увјеравам вас да ће наше стваралачке активности и убудуће доприносити учвршћивању пријатељства између наша два народа", истакао је начелник и умјетнички руководилац Академског ансамбла пјесама и игара руске армије "Александров" Генадиј Сачењук.

Предсједник Републике Српске одликовао Академски ансамбл пјесама и игара руске армије „А. В. Александров“

Ансамбл "Александров" један је од симбола руске културе, са традицијом дугом скоро стотину година, а њихов хор сматра се једним од најбољих у историји. Ово је њихова прва турнеја након прошлогодишње авионске несреће, у којој су погинула 64 члана ансамбла. 

Предсједник Републике Српске одликовао Академски ансамбл пјесама и игара руске армије „А. В. Александров“

Ансамбл "Александров” вечерас наступа у комплетном саставу, са 128 чланова, који чине хор, оркестар и плесачи. У њиховом програму заступљене су народне, родољубиве и војничке пјесме и игре, а изводе и духовну музику и класике свјетских композитора.