latinica  ћирилица
12/11/2017 |  09:20 ⇒ 09:33 | Аутор: РТРС

Ротква чисти организам

Као најбоља одбрана од инфекција и вируса, ротква је незамјенљива током хладних дана због великог броја љековитих својстава. Ово хранљиво поврће мале енергетске вриједности знатно доприноси јачању имунитета, али такође подстиче рад јетре и жучи.
Ротква (Фото: Shutterstock) -
Ротква (Фото: Shutterstock)

У нашим крајевима, најприступачнија је црна ротква, која се користи у случају инфекција, код поремећаја рада жучне кесе. Садржи протеине, угљене хидрате, масти, целулозу и многобројне минерале. Због мириса и укуса, у исхрани се користи углавном као средство које подстиче апетит. Црна ротква се користи и у народној медицини, гдје је позната као природни лијек за проблеме са пробавом, док се тоник од црне роткве користи за прочишћавање јетре.

С друге стране, бијелу роткву у Јапану називају и "чистачем тијела", јер чисти организам од холестерола и триглицерида. Осим тога, представља активан диуретик који топи пјесак и камен, доприноси варењу масноћа, смирује бронхитис, отклања кашаљ и стимулише рад жучи. Бијела ротква такође помаже варењу цјеловитих житарица и масти животињског поријекла. Уз помоћ састојка рафанола, које представља етерично сумпорно уље, дјелује и на излучивање слузи из дисајних органа, због чега се сок или сируп препоручују код бронхитиса, прехладе и кашља, а садржај лизоцина дјелује антибактеријски.

СОК НОРМАЛИЗУЈЕ РАД ЖУЧНЕ КЕСЕ

Сок од црне роткве поспјешује производњу жучи, повећава њену проходност, разлаже каменчиће, нормализује рад жучне кесе. Осим сока, уситњена црна ротква се може конзумирати у облику салате или помјешана са јабуком, маслином, киселим краставцима, маслиновим уљем или киселим млијеком.

Извор: Новости