latinica  ћирилица
12/11/2017 |  13:21 | Аутор: РТРС

Бањалука - ускоро једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола

Од почетка наредне године Град Бањалука, међу првима у БиХ, почиње са једношалтерским системом издавања грађевинских дозвола, саопштено је из Градске управе.
Градска управа Бањалука - Фото: РТРС
Градска управа БањалукаФото: РТРС

У саопштењу се наводи да је ово једна од најзначајнијих реформи унутар градске аминистрације, те да је крајњи циљ да се до краја идуће године уђе у систем електронских дозвола, које су већ увели неки регионални центри, попут Београда.

"Овај систем подразумијева да ће се захтјев за издавање грађевинске дозволе моћи поднијети са свега неколико кликова рачунара, без беспотребног обиласка десетина шалтера разних институција", наводе у Градској управи.

Начелник Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић истакао је да ће након увођења једношалтерског система грађани имати контакт само са једном канцеларијом у Градској управи.

"Основни циљ овог система јесте да омогућимо грађанима да у Градској управи предају захтјев и да Град у њихово име, тамо гдје је правно могуће, рјешава потребну документацију код других субјеката. То је велики изазов за нас и први корак према електронској грађевинској дозволи", рекао је Станаревић.

Он је истакао да се по садашњем систему мора обићи најмање 12 канцеларија у Градској управи и разним другим институцијама и то под условом да подносилац захтјева посједује сву потребну документацију.

Станаревић је нагласио да је за успостављање једношалтерског система неопходна измјена правилника о унутрашњој систематизацији радних мјеста у Одјељењу за просторно уређење, затим реорганизација пријемне канцеларије Одјељења, обезбјеђење информатичке опреме, обуку запослених и слично.

Извор: Срна