latinica  ћирилица
12/11/2017 |  15:41 ⇒ 13/11/2017 | 07:32 | Аутор: РТРС

Српски повратници на Мајевици: Федералне власти опструишу повратак (ВИДЕО)

Двадесетак српских села на Мајевици након потписивања Дејтонског споразума припало је Федерацији БиХ. Малобројни предратни становници, који су одлучили да се врате на своја огњишта, суочавају се са бројним проблемима, међу којима су највећи незапосленост и лоша инфраструктура.
Српска села на Мајевици - Фото: РТРС
Српска села на МајевициФото: РТРС

Кажу да федералне власти опструишу повратак, а да им ни у Републици Српској не могу много помоћи. Страхују да ће и они бити присиљени да се иселе у друге средине.

У Растошницу, гдје је прије рата живјело 1.500 породица вратило се тек стотинак мјештана, углавном старије животне доби. У селу које је прије рата имало асфалтиране улице, ниједан пут није обновљен , а једини јавни превоз, комби бус ка центру општине Сапна, не саобраћа сваки дан.

"Најтеже нам је. Удаљени смо од свега, немамо продавнице, ни превозног средства, ни доктора", рекао је Славко Јовановић.

Помоћ за обнову путева и водовода српски повратници тражили су на многим адресама, али безуспјешно.

"У Сапни је увијек иста прича, идите, немамо средстава, помоћи ћемо, на листи сте, у програму сте, ево гледамо. Међутим 20 година је прошло, иста је прича, исто траје, не дешава се ништа", истакао је Стевика Лакић.

Петоразредну школу обновили су страни донатори, али у селу нема дјеце. Млађе породице не размишљају о повратку, јер немају од чега да живе у изолованом селу.

"Ја и жена, додуше имамо дјецу, унучад, праунучад, долазе, али иначе нису ту", изјавио је Здравко Петровић.

Обновом старих вјерских објеката, међу којима је и манастир у Рожњу из 14. вијека, Срби који на овим просторима живе вијековима, ипак покушавају да очувају своју традицију и историјско насљеђе.

"Свакако да би било значајно да се људи врате на своја огњишта, да поново заживе и Растошница и остала српска села у Федерацији БиХ, али то овако не можемо очекивати. Овај пут којим се сада крећемо је пут одумирања ових села и брисања Срба са ових простора", додао је историчар Саво Цвјетиновић.

Са сличним проблемима сусрећу се и српски повратници у Миладићима, Јасеници, Лукавици и другим селима која данас припадају федералним општинама, у којима је фраза одрживи повратак остала само "мртво слово на папиру".