latinica  ћирилица
12/11/2017 |  18:16 ⇒ 18:29 | Аутор: РТРС

Пуђдемон: ЕУ је само карикатура

Смијењени каталонски лидер Карлес Пуђдемон критиковао је Европску унију због њеног одговора на кризу у Каталонији, тачније, због подршке Брисела Мадриду, назвавши Унију "карикатуром онога што Европа јесте и што жели да буде".

Лидери многих европских држава, као и главне институције ЕУ стале су на страну шпанског премијера Маријана Рахоја, док су о кризи говориле као о "унутрашњој ствари Шпаније", подсјећа Раша тудеј.

Пуђдемон је то окарактерисао као издају "основних вриједности које су довеле до стварања Европе".

"Шта ће ЕУ постати у рукама ових људи?", запитао се Пуђдемон, нагласивши да не жели да руководство ЕУ помијеша традиционалне европске вриједности са "њиховим политичким и економским интересима".

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер позвао је ове недјеље државе чланице ЕУ да се боре против сепаратистичких тенденција у Европи, мислећи притом на Шкотску, Ломбардију, Венецију и друге регионе широм континента, који су изразили велике жеље за самоопредјељењем.

"Национализми су отров који спречава Европу да ради заједно. Не можемо сједети скрштених руку, док не дође време да се уради оно што мора. Кажем 'не' сваком облику сепаратизма који слаби Европу и шири постојеће јазове'", рекао је Јункер у четвртак.

Извор: РТС, Танјуг