latinica  ћирилица
13/11/2017 |  11:18 ⇒ 14:30 | Аутор: РТРС

Нереални проценти Јокића на старту сезоне

Кошаркаш Денвер Нагетса Никола Јокић има фантастичан почетак своје треће сезоне у најјачој лиги на свијету.

Српски кошаркаш један је од најзаслужнијих за одличну игру Нагетса у посљедњих седам-осам утакмица, а све се јасно види у његовим процентима из игре и са линије за слободна бацања.

Денвер је тренутно трећа екипа Запада и само су Голден Стејт Вориорси и Хјустон Рокетси испред тима Мајка Мелоуна.

Највеће заслуге иду играчима које предводи Јокић.

Бивши играч Меге на 13 одиграних мечева има просјек од 17,2 поена, 12 скокова, 4,8 асистенција, 1,5 украдену лопту и 0,6 блокаду.

Уз све то Јокић шутира невјероватно – 52 одсто из игре, 43 одсто за три и 89 одсто са пенала чиме долазимо до поенте текста.

У историји НБА лиге само седморица играча успјела су да на крају сезоне имају учинак од 50-40-90 (укупно из игре, за три и са пенала) и то су: Стеф Кари, Кевин Дурент, Реџи Милер, Стив Неш, Лери Бирд, Дирк Новицки и Марк Прајс.

Ово је веома риједак клуб играча јер се оваква статистика не виђа сваке сезоне, штавише, ријетко се и виђа.

Одиграно је тек 13 мечева у години и има их још 69, очекивано је да Јокићу опадне мало проценат, међутим са којом лакоћом, смиреношчу и великом дозом несебичности игра српски кошаркаш, све је могуће.

У досадашњем дијелу сезоне само петорица играча шутирају 50-40-85 из игре – Дурент, Јокић, Фурније, Снел и Мекдермот. Још је далеко, али уколико би Јокић на крају сезоне успио да има 50-40-90 постао би тако први центар у историји НБА којем је то успјело.

Извор: Б92