latinica  ћирилица
13/11/2017 |  11:28 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Изетбеговић изјавама о Српској и признању самопроглашеног Косова призива хаос

Ако Република Српска произведе друго полувријеме, мислим да ће га изгубити – надам се политички, а не војно, каже у интервјуу за Дојче веле Бакир Изетбеговић, члан Предсједништва БиХ.

"То није држава какву бисмо жељели и за какву се мој отац залагао и какву грађани Босне и Херцеговине заслужују. Али прије свега – та држава је опстала. То је прва ствар за коју се мој отац борио", рекао је Бакир Изетбеговић о стању у земљи.

Како каже за "Дојче веле", БиХ, уз све проблеме, унутрашње блокаде и кочнице – иде у правом смјеру, али преспоро.

На питање шта би урадио "ако Република Српска крене путем Каталоније" и прогласи независност, Изетбеговић је у интервјуу рекао: "Радићу оно што ће радити све патриоте у овој земљи – бранити оно на шта смо стекли право борбом од 1992-1995. па и самим Дејтонским мировним споразумом."

"Хајде да окренемо питање: како ће они поцијепати БиХ?", запитао је бошњачки члан Предсједништва.

Изетбеговић каже да су на страни коју он заступа и Дејтонски мировни споразум, историја, Устав, па и интерес земаља на Балкану укључујући и Србију.

"...Интерес Европе – да нема поново рата у БиХ, затим на Балкану, јер га је једном добила из овог истог града прије 103 године – је на нашој страни. Имаћемо све те силнице на нашој страни да се једна таква авантура не деси", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је, говорећи о сценарију отцјепљења Републике Српске, рекао да ће већина бити на страни одбране територијалног интегритета БиХ.

"Ако произведу друго полувријеме, мислим да ће они који га произведу изгубити – надам се политички, а не војно", рекао је он.

Изетбеговић најавио: БиХ признаје Косово?

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић тврди да ће БиХ признати једнострано проглашену косовску независност, што је, каже, и досад требало да учини.

"Што се мене тиче, досад Косово би требало да буде признато. Сад ће се наљутити наше колеге, а наши покушаји да се то догоди само су донели проблеме унутар БиХ, а нису помогли Косову", рекао је Изетбеговић у интервјуу за Дојче веле а преноси Б92. На директно питање хоће ли БиХ признати косовску независност, Изетбеговић је кратко рекао: "Да".

Лидер Бошњака у БиХ каже да није задовољан положајем Санџака у Србији, који насељавају већином Бошњаци.

Сматра да Србија, међутим, треба да одустане од тога да се патерналистички односи према Санџаку. Србија, каже Изетбеговић, треба да одустане од наметања.

 Извор: Агенције