latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:57 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Малешевић: Планирано више средстава за инвестиције у образовању

Министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић изјавио је данас да је у Преднацрту буџета Српске за наредну годину за ово министарство планиран износ сличан као и у овогодишњем буџету, с тим што је нешто више средстава предвиђено за инвестиције.
Beograd - Dane Malešević, Sajam knjiga - Фото: СРНА
Beograd - Dane Malešević, Sajam knjigaФото: СРНА

"Приликом усвајања Преднацрта буџета тражили смо да се обезбиједе средства за Основну школу `Бранко Радичевић` у Бањалуци, како би било дограђено 10 учионица и сала за физичко васпитање", рекао је Малешевић.

Он каже да је поражавајуће да дјеца у овој школи, коју похађа 1 750 ученика,  немају физичко васпитање у фискултурној сали, као и да ученици иду у три смјене.

Он је навео да је у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи потребно изградити фискултурну салу и доградити четири учионице.

"Ову школу похађа 750 ученика од којих неки долазе из федералног Сарајева. Тој дјеци морамо обезбиједити адекватан простор за праћење наставе и да могу имати физичко васпитање", рекао је Малешевић.

Додао је да је тражио да се обезбиједе средства и за адаптацију павиљона један и два Студентског центра у Бањалуци.

Малешевић је навео да би у другом полугодишту требало да заживи правилник о облачењу у основним и средњим школама у Српској. Према његовим ријечима, у току је и доношење закона о средњем образовању, чији приједлог би требало да се нађе у парламенту Српске, а по његовом усвајању на дневном реду ће се наћи и правилник о облачењу у школама.

Извор: СРНА