latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:02 | Аутор: РТРС

Ђурић: Приштина не кочи самостално формирање заједнице српских општина

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да не вјерује да Приштина самостално кочи формирање заједнице српских општина, јер за сваки потез има прећутну или експлицитну сагласност дијела међународне заједнице.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је навео да је за шест година одржано 236 састанка на којима је разговарано у оквиру бриселског споразума и да је то допринијело очувању мира, али да још није видио ниједан значајнији потез Приштине без сагласности оних који је подржавају у дијелу међународне заједнице.

"То Приштину не амнестира од обавезе да спроведе оно што је договорено", рекао је Ђурић новинарима и додао да је данас 1.675. дан од како Приштина дугује формирање заједнице српских општина.

Одговарајући на питање о понављању локалних избора у Партешу, Ђурић је навео да је Српска листа мета притисака Приштине, што се види и на примјеру поништавања избора у Партешу где је канидидат Српске листе побиједио у првом кругу.

Он је подсјетио и на друге примјере притисака на Српску листу, наводећи да су њени представници саслушавани, хапшени, вођени у такозвану косовску обавјештајну службу.

"Ти притисци се настављају и то само показује колико некоме не одговара и колико се неко панично плаши тога да Срби буду сложни, да своју политику координирају са државом Србијом, са предсједником Александром Вучићем, да делују хомогено као што нису дјеловали у ранијим историјским периодима, а сада почињу да дијелују и дијелују захваљујући том јединству које стварамо", рекао је Ђурић.

Он је поручио да Срби не могу бити коришћени као фолклор за политички естаблишмент у Пришитни, те да то није случај и никада више неће бити случај.

"Срби су данас на Космету сложни, јединствени, окупљени око своје државе Србије, своју политику усаглашавају и координирају са нама и тако ће остати. Српска листа ће наставити да се бори и за то има нашу пуну подршку", нагласио је Ђурић.

Извор: СРНА