latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:50 ⇒ 18:40 | Аутор: РТРС

Бањалука: Аранжманом са ЕБРД-ом затворена инвестиција нове топлане (ВИДЕО)

Градоначелник Игор Радојичић и шеф Канцеларије Европске банке за обнову и развој Иан Браун потписали су данас у Бањој Луци, уговор о кредиту у износу од 16,5 милиона марака намијењених за градњу нове Топлане.
Директним аранжманом са ЕБРД-ом затворена инвестиција нове топлане (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Директним аранжманом са ЕБРД-ом затворена инвестиција нове топлане (Фото: banjaluka.rs.ba)

- Коначно и дугорочно рјешење највећег проблема за многе грађане Бањалуке јесте у изградњи нове топлане и промјени енергента. На путу смо да добијемо једну профитабилну компанију која ће задовољавати интересе грађана и давати квалитетну услугу умјесто једног хроничног губиташа, који је сваке године био само главобоља за нас – рекао је градоначелник Радојичић. 

Он је изразио задовољство што је Европска банка за обнову и развој партнер Града у овом великом послу.

- ЕБРД ће својим аранжманом, под повољним условима, омогућити да Град у потпуности затвори своју инвестицију у нову еко топлану у износу од 15 милиона КМ и до милион и по марака за обртна средства – поручио је Радојичић, додајући да је кредит на 15 година, уз три године грејс периода.

Аранжаман је, како је истакао градоначелник Радојичић, и несумњива валидација самог пројекта, јер је ЕБРД дуго времена анализирао систем даљинског гријања и пратио све што је Град радио у вези с тим.

- Извјештај који су урадили о систему и пројекту, који проводимо представља једну врсту валидације односно верификације у техничком, финансијском и правном смислу овог изузетно комплексног пројекта. Такође, ми смо прва локална заједница којој је на директан начин одобрен овај аранжаман, који није ишао кроз уобичајне процедуре одобрења власти на нивоу Републике и БиХ, и то представља озбиљну оцјену валидности Града као партнера – нагласио је Радојичић.

Он је најавио и нове пројекте са ЕБРД-ом, попут модернизације јавне расвјете, пројекта водоснабдијевања, израде акционих планова за "зелени и паметни град".

 Шеф Канцеларије ЕБРД Иан Браун, казао је да уговор комбинује финансирање и екологију и доказује да се може имати комерцијално одрживо даљинско гријање. 

-Пројекат такође доказује да се кроз приватни сектор може пружити услуга поузданог централног гријања. Надамо се да ово представља почетак дуготрајне сарадње ЕБРД и Града Бањалука – рекао је Браун, који је овом приликом са менаџером пројекта Борком Торбицом, потписао уговор о импементацији пројекта изградње нове Топлане.