latinica  ћирилица
13/11/2017 |  16:42 | Аутор: РТРС

Нутриционисти се огласили о дијети која је залудјела цијели свијет

Дијета CICO залудјела је цијели свијет, али нутриционисти кажу да је никада не би препоручили – ево и зашто...
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Дијета је постала популарна на Redditu, а један корисник који ју је заправо и спровео у дјело каже да је за два мјесеца изгубио 10 килограма.

"Годинама сам мислио да губљење килограма захтијева вјежбање и велика одрицања у исхрани. Како сам само погријешио..."

CICO дијета - сугерише да можете јести шта год пожелите – здраву храну, брзу храну, али и даље губећи килограме стварајући калоријски дефицит у току дана, што значи да морате да конзумирате мање калорија од броја који на дневном нивоу трошите.

Ипак, нутриционисти кажу да се у случају поменуте дијете калорије не третирају једнако и ослањање на њихово бројање ће вас залудјети до краја дијете. Такође, дијета која се не заснива на паметним изборима у исхрани, не може много помоћи у будућности.

"Ако пазите на унос калорија и то чините док једете брзу храну, направићете хаос у организму – ваша кожа ће бити лоша, пробавни систем, расположење", упозорава Дон Џексон Блантер, аутор књиге "The Superfood Swap" – "Једино што јесте тачно у овој дијети јесте да се морате огранчити када је унос калорија у питању ако желите да изгубите килограме."

Нутриционисти истичу да није све у простој математици већ у квалитету хране који уносите у оквиру дозвољених калорија.

Нутрициониста из Кливленда Мира Илић свјесна је да је много њених пацијената изгубило килограме захваљујући CICO дијети, али на питање да ли би је препоручила својим пацијентима, она каже: "Дефинитивно не".

За оне који имају идеју о томе колико калорија морају да уштеде и желе да наставе с овом дијетом, Блантер истиче да погледају добро у свој тањир и оно што се у њему налази – здрави, балансирани оброци од цијелог зрна, протеина и поврћа.

Оно у чему се нутриционисти слажу јесте да је за здраво мршављење потребно ограничити унос хране на 1.500 калорија дневно, али да умјесто брзе хране ових хиљаду и по калорија чине здрави оброци чија је нутритивна вриједност од пресудног значаја за енергетски баланс.

Извор: Б92