latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:18 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Удар на независност јавних медијских сервиса (ВИДЕО)

БХ парламентарци, у Комисији за саобраћај и комуникације дали су себи за право да анализирају централне Дневнике јавних РТВ сервиса, након што је то учинила Регулаторна агенције за комуникације.
РТРС - РТВ Дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ ДомФото: РТРС

За разлику од РТРС-а чији је рад оцијенио кao пристраснaн, на рад Федералне телевизије и БХРТ-а, РАК није имао примједби. Овакву одлуку Парламентарне комисије, њен члан у оставци Сташа Кошарац оцијенио је као спрегу Савеза за промјене и СДА у недозвољеном покушају утицаја на уређивачку политику РТРС-а.

Од иницијатора Заима Бацковића Загија – до контролора Шемсудина Мехмедовића и истомишљеника. Први је, као представник минорне политичке партије, био незадовољан присутношћу у јавним сервисима, па је затражио једномјесечни мониторинг централних информативних емисија. Други објеручке прихватио да се и лично "увјери" у изречене оцјене РАК-а.

-  Нама ће РАК доставити све материјале спорног датума односно спорног времена када је вршен мониторинг на три емитера. Тако да ћемо након тога отворити расправу на комисији - каже Мехмедовић.

Регулаторна агенција за коминикације, мониторинг је вршила у периоду од 7. јуна до 6. јула ове године. Да тражене, мониторисане дневнике достави, имају, каже директор Предраг Ковач, законску обавезу.

- У  складу са Законом све оно што РАК може доставити Парламенту односно Комисији доставиће и видјећемо какви ће послије тога бити закључци комисије - напомиње Ковач.

Разматрајући Информацију РАК-а, Комисија се није бавила политичком позадином мониторинга, нити кршењем Закона па и ентитетских. Није их занимало ни то што су ентитетски парламенти као оснивачи ентитетских емитера, мјеста за расправу о раду РТРС-а и Федералне телевизије. Желе само, кажу, да се увјере у валидност оцјена РАК-а.

- Имам резерве према дијелу који се односи на ФТВ јер не мислим да је ФТВ ни непристрасно ни нетенденциозно него управо мислим да је и пристрасно и тенденциозно извјештавао, поручује Момчило Новаковић, предсједавајући Комисије за саобраћај и комуникације у Представничком дому ПС БиХ.

- Не бисмо смјели ни требали доносити закључке ни о програмској орјентацији нити о садржају било којег сервиса, јер то се може сматрати притиском на рад медија, јасан је и Никола Ловриновић.

- Да можемо свој став и мишљење изрећи о томе мислим да би требали имати могућност и право, а да утичемо на програмску орјентацију било ког сервиса па и РТРС-а, немамо право, истиче Ловриновић.

За Сташу Кошарца ово је само наставак обрачуна институција БиХ са институцијама Републике Српске, овај пут Радиотелевизијом. Подсјећа да нити Комисија а ни Представнички дом имају било какав основ за расправу о уређивачкој политици РТРС-а.

- Оно што је потпуно смијешно што се наводи да је само РТРС урадила нешто што није у складу са стандардима. Према томе видљиво је да се институције БиХ покушавају мобилисати у обрачуну са РТРС-ом, оно што је потпнуа политичка мотивисаност менаџмента РАК-а, поручује Кошарац.

И како год да се заврши, мониторисање информативних емисија јавних сервиса у Парламентарној скупштини БиХ, остаје чињеница да су њени актери ипак представници политичких партија, чије интересе заступају.