latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:34 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Кина: Изложбом позоришних лутака представљен дио културне баштине Српске

Изложбом Музеја позоришних лутака Дјечијег позориште Републике Српске у Градској библиотеци на језеру Сонгшанг у кинеском граду Дунгуану, која ће бити отворена до 19. новембра, милионској публици ове земље представљен је дио културне традиције Републике Српске.
Изложбом позоришних лутака представљен дио културне баштине Српске - Фото: СРНА
Изложбом позоришних лутака представљен дио културне баштине СрпскеФото: СРНА

Изложба Музеја позоришних лутака у оквиру програма "Културна сезона Кине 2017 - земље централне и источне Европе" отворена је прошле седмице, уз присуство званичника владе града Донгуана и бројних љубитеља умјетности.

"Изложбу је свечано отворила гувернер Ценг Ли, која је погледавши изложбу изразила жељу за даљом обостраном сарадњом", рекла је Срни портпарол Дјечијег позоришта Републике Српске и преводилац Сања Зекановић, која са директором позоришта Предрагом Бјелошевићем и луткаром Зоран Бјелошевић води ову изложбу у Кини.

Она је истакла да су цјелокупна организација, као и свеукупан амбијент, одлични, те да су представници и сарадници Гунагдоншке компаније за позоришни менаџмент "Слон" направили изврсну кампању, којом је ова изложба најављена кинеској публици.

"Већ први дан на улицама овог милионског града могли смо видјети билборде који најављују нашу изложбу, а с обзиром на то да је изложба организована у њиховом технолошки најразвијенијем дистрикту, гдје је апсолутно све дигитализовано и модернизовано, публика је помно пратила и све електронске најаве, спотове и обавјештења, те је већ први дан изложбу видио велики број посјетилаца", рекла је Зекановићева.

Она је навела да су наредних неколико дана планирани састанци са представницима појединих од укупно 10 позоришта за дјецу у овом граду, као и са другим представницима кинеске културе, са циљем да се сарадња у оба смјера успјешно настави и у будућности.

Зекановићева је додала да се након отварања изложбе Дјечије позориште Српске кинеској јавности представило и на Деветом међународном сајму анимације, на којем су пред више стотина кинеских културних радника говорили и најуспјешнији кинески представници и заштитници културе и анимације - од модних и дизајнера намјештаја, посуђа, стрипова, играчака, видео-игара, робота, те уређаја који у свом раду комбинују умјетност и практичност.

Покровитељ путовања представника Дјечијег позоришта Српске у Кину је Влада Републике Српске, док је кинески партнер обезбиједио услове за боравак и поставку изложбе лутака у Градској библиотеци Дунгуана која се простире на око 50.000 метара квадратних.

Након изложбе позоришних лутака, Дјечије позориште Српске ће се кинеској публици поново представити и у априлу сљедеће године и то представама "Одисеј - сан о повратку" и "Фолклорна магија".

Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта Републике Српске једини је музеј позоришних играјућих лутака у југоисточној Европи.

Музеј, у којем се чува 500 играјућих лутака, настајао је деценијама и производ је свијести о потреби очувања духовног и материјалног блага умјетника луткара из Српске и из других европских земаља, који су дали свој креативни допринос изради лутака за неку од домаћих луткарских представа.

Извор: Срна