latinica  ћирилица
13/11/2017 |  20:04 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Могерини: Не брине ме утицај Русије на Балкану

Европска унија има далеко највећи позитиван утицај на Балкан и није забринута због утицаја Русије у региону, изјавила шефица европске дипломатије Федерика Могерини у Бриселу, послије састанка на којем су се министри спољних послова сагласили да је потребно појачати напоре за бољу комуникацију Уније према сусједству. Споразум о јачању војне сарадње потписале су 23 земље чланице.
Федерика Могерини - Фото: СРНА
Федерика МогериниФото: СРНА

Европски министри сложили су се да је Европи потребна боља комуникација у односу на сусједство, укључујући и сузбијање пропаганде и кампања дезинформација, за коју многе земље оптужују Русију.

Федерика Могерини је затражила више средстава за радне групе које се тиме баве, укључујући за Западни Балкан, али каже да је не брине утицај Русије у том региону.

"Наша јасна политика према Западном Балкану и став да ће земље тог региона бити дио ЕУ јесте најбољи начин комуникације. Нисам забринута због утицаја и присуства спољних партнера у региону, јер сам се лично увиерила да, кад је Унија присутна са својим јасним порукама, нико други нема такав утицај, јер тај регион – јесте Европа", каже Могеринијева.

На иницијативу Француске и Њемачке, земље које желе снажнију интеграцију у области одбране потписале су споразум о сарадњи који подразумијева појачану војну сарадњу, координирано заједничко улагање у војну опрему, истраживања и одговоре на безбједносне изазове.

Стална структурна сарадња, како је назван овај механизам, нема за циљ да замени НАТО у одбрани Европе, како истичу у Европском савјету та организација ће и даље примарно бити задужена за одбрану, али јесте механизам који ће помоћи да се повежу европске земље у заједничким напорима и настаје као иницијатива да се ојача ЕУ и њена интеграција након Брегзита и појачане пријетње тероризмом.

"Ријеч је о бољој координацији. Трошимо превише новца на исте ствари. Заједно, имамо готово исти ниво издвајања за одбрану као и Америка, али само 15 одсто њихове ефикасности. Овај пројекат јача нашу аутономију", објашњава министар спољних послова Њемачке Зигмар Габријел.

Одлуку о појачаној одбрамбеној сарадњи треба да потврде шефови држава и влада на самиту у децембру.

Извор: РТС