latinica  ћирилица
14/11/2017 |  10:17 ⇒ 13:26 | Аутор: РТРС

Кошарац: Само СДС-у не смета Изетбеговићево звецкање оружјем

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да само коалициони партнери и политички сљедбеници Бакира Изетбеговића из СДС нису јуче реаговали на изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ о томе да "БиХ треба да призна и да ће признати" самопроглашену независност Косова.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Цијели регион западног Балкана узнемирен је Изетбеговићевим најавама једностраних рјешења, супротних Дејтонском споразуму, као и његовим звецкањем оружјем. Реаговале су најважније институције Републике Српске и Србије, као и српски члан Предсједништва БиХ. Сви су реаговали, осим Бакирових коалиционих партнера и политичких сљедбеника из СДС-а, који су јучерашњи дан искористили за нови напад на предсједника Републике Српске Милорада Додика", рекао је Кошарац Срни.

Он је оцијенио да "послушничка и полтронска политика, коју СДС пуне три године демонстрира у заједничким институцијама власти у Сарајеву, охрабрује Бакира Изетбеговића у његовој сулудој намјери да поништи Дејтонски мировни споразум и од БиХ направи исламску државу по мјери његовог оца Алије".

"Охрабрен чињеницом да има Срба који су сваког тренутка спремни да му потрче у загрљај, Бакир је покушао да поништи 9. јануар, Дан Републике Српске, да затражи ревизију пресуде против Србије пред Међународним судом правде у Хагу и много других ствари које су у протекле три године наносиле политичку и сваку другу штету Републици Српској и српском народу", упозорио је Кошарац.

Наглашавајући како је "СДС једина политичка партија у БиХ и цијелом региону која нема никаквих проблема са Бакиром Изетбеговићем", Кошарац је руководство СДС-а позвао на, како је рекао, разум и окупљање око институција Републике Српске.

"Надам се да ће имати довољно разума да не прихвате позив високог представника Валентина Инцка, који је одлучио да 8. децембра у Сарајеву окупи челнике странака пропале коалиције у заједничким институцијама. Ако поново с Бакиром и Инцком сједну да праве договор против Републике Српске, онда СДС-у више нема помоћи", закључио је Кошарац.

Извор: СРНА