latinica  ћирилица
14/11/2017 |  13:08 ⇒ 13:12 | Аутор: РТРС

Вучић: Срби да више поштују страдале сународнике

Предсједник Србије Александар Вучић посјетио је данас спомен-собу "Косметске жртве" у просторијама Удружења породица убијених, несталих и киднапованих на Косову и Метохији и том приликом најавио да ће мандат Комисије за нестала лица бити проширен на киднапована и убијена лица.
Београд, спомен соба "Косметске жртве" - Вучић, патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Београд, спомен соба "Косметске жртве" - Вучић, патријарх ИринејФото: СРНА

Он је, након разговора са породицама жртава, рекао да се нада да ће на неком другом мјесту бити отворена на много дужи период спомен-соба косовско-метохијских, али и других жртава.

Вучић, који је заједно са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом посјетио спомен-собу, навео је да ће држава учинити све да буде настављена истрага против лица за која постоје било какви основи сумње да су починили злочине, али је замолио породице жртава да не очекују много од тога, не зато што не постоји воља, већ што је прошло много времена.

"Ми Срби успели смо да покажемо и поштовање према жртвама других народа. Успели смо да осудимо многе Србе који су починили злочине. Оно што мене боли јесте то да мало где у међународној заједници можете да наиђете на искрену сузу због било које српске жртве", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да, будући да се то неће промијенити, српски народ треба да покаже веће поштовање и бригу према својим жртвама.

Он је поновио да српски народ поштује жртве других народа, али да је међу Србима много жртава, да је изгубљено много живота - и на Космету, и у БиХ, и у Хрватској.

"Морамо о томе да говоримо, да гледамо у будућност, да решавамо проблеме, али не смемо да заборавимо оне који су бранили и борили се за нашу земљу, али и оне који су били обични грађани, а били су криви само зато што припадају српском роду", навео је Вучић.

Он је истакао да је ово тешко вријеме за Србију која је, не својом кривицом, ушла у политички немирне воде у цијелом региону.

"Надам се да ћемо успети да сачувамо своју земљу и свој народ, да нећемо имати више оваквих спомен-соба, али то нам показује колико љубави и поштовања треба да исказујемо према онима чије се фотографије налазе на овом месту", навео је Вучић.

Његова светост патријарх српски Иринеј навео је да је тешко ма шта говорити пред фотографијама углавном младих људи - жртава неправде коју је Србима, уз подршку свијета, учинио народ са којим је годинама дијелио заједнички живот на Косову и Метохији.

"Ово је место туге и плача, не само родитеља, сродника убијених, него целог српског народа. Ово је место на којем заједнички оплакујемо толики број невино страдалих", рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх Иринеј каже да су ови људи убијени док је зло накратко тријумфовало, али и истиче да је свако зло привремено и не може опстати.

"Овде очекујемо, не правду људску, која је одавно заспала, овде очекујемо правду Божију", истакао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх поручио је да је веома важно за српски народ данас да не заборави Косово и Метохију, своју земљу, која је и раније била натопљена крвљу, а поготово у данашње време.

"Верујемо да ће правда кад-тад победити. На нама је да сачекамо да та правда победи", рекао је патријарх Иринеј.

Предсједник Удружења Симо Спасић каже да су раније власти у Србији створиле лажну државу Косово, те да су учинили највећи гријех према киднапованим Србима, Ромима, Горанцима, Муслиманима и Албанцима који су настрадали од злочиначке Ослободилачке војске Косова /ОВК/.

Он је додао да су породице жртава огорчене радом и пресудама Хашког трибунала, као и ранијим радом Тужилаштва за ратне злочине Србије.

"Није праведно да српски генерали буду осуђени због командне одговорности за злочине над Албанцима, а команданти ОВК који су одговорни за предратне, ратне и послератне жртве на Космету, само преобуку унформу и уђу у парламент, прогласе државу и да их Европа призна", каже Спасић.

Он је поновио да су чланови Удружења за помирење са Албанцима, али да се неће помирити са албанским терористима и злочинцима.

"Оно што је много битно због српских жртава у Републици Српској, не може Бакир Изетбеговић да се нада да ће добити целу БиХ, а да не буде правде за српске жртве. Мораће муслимански злочинци да одговарају, а онда да размишљамо о суживоту у БиХ", рекао је Спасић.

Извор: СРНА