latinica  ћирилица
14/11/2017 |  14:55 ⇒ 18:36 | Аутор: РТРС

Додик: Српска неће допустити признање самопроглашеног Косова (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да БиХ неће признати независност самопроглашеног Косова, јер за такву одлуку не постоји консензус због тога што Српска на то никада неће пристати.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot

"За предузимање неке међународне политичке мјере, у складу са Уставом потребан је консензус свих у БиХ. Дакле, одлука о признавању самопроглашеног Косова зависи од Републике Српске, а у њој готово да нема ниједеног политичара, било да је у питању власт или опозиција, који би то прихватио", рекао је Додик за Прву ТВ, коментаришући изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати самопроглашено Косово.

Додик каже да је то позната прича Изетбеговића који би одавно признао независност самопроглашеног Косова, али да Изетбеговић није БиХ.

"БиХ је нешто сасвим специфично, потпуно неуспјешно и пропало, али зато Изетбеговић већ други пут изјавама о Србији и Косову руши Дејтонски споразум и Устав", истакао је предсједник Српске.

Додик је нагласио да је у изјавама Изетбеговића много недосљедности, те да се он односи са мржњом према Србији. 

"Он би признао Косово, нешто би урадио у Санџаку, а онда би напао Републику Српску. Ако признајете Косово, признајете и Републику Српску и то би Изетбеговић требало да учини, јер би то било досљедно", рекао је Додик.

Додик: Изетбеговић би требало да буде "песона нон грата" у Србији

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је оцијенио да изјава Изетбеговића о Косову представља озбиљан ударац Србији и да би он, послије овога, требало да постане персона нон грата у Србији. Нагласио је да не зна шта ће у вези са овом Изетбеговићевом изјавом да уради Србија и да је то сада ствар Београда, који стално шаље добре поруке, стално је активан и жели да побољша односе, а Сарајево чини супротно.

"Код њих је сећијска политика - ујутро је једно, поподне друго, навече треће, рекао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да износи своје мишљење и да ништа не сугерише предсједнику Србије Александру Вучићу.

"Вучић има своју аутентичну политику. Али, што се мене тиче, мислим да је крајње вријеме да се узврати са истом мјером, без обзира, јер ово је у континуитету.

Он је нагласио да Вучић стално говори да су кључни односи између Бошњака и Срба за нормализацију стања у региону, а онда дође Бакир Изетбеговић и каменује Вучића, па тужи Србију међународном суду без правне основе и сада би још да креира по Србији и мијења карте. Додик је истакао да Српска воли Србију и не може да одлучује о томе шта Србија треба да учини, али оно што Србија ради и реакције које су биле у прошлости сада су веома прихватљиве на политичком нивоу.

"Што се тиче односа, Србија мора да покаже прије свега свој однос према региону и миру. Нажалост, мора да покаже и своју спремност да гради добре односе и са таквима као што је Бакир Изетбеговић, рачунајући да он и није баш нека констанца у персоналном смислу. Мислим да цијели политички естаблишмент муслимана, Бошњака у Сарајеву исто мисле као и Бакир Изетбеговић", рекао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је тачно да се Изетбеговић са мржњом односи према Србији и упорно не пропушта прилику да нешто лоше каже за њу док је Србија улагала озбиљне напоре да се односи између Србије и БиХ у цјелини побољшају.