latinica  ћирилица
14/11/2017 |  17:10 | Аутор: РТРС

ВСТС: Приоритет - борба против корупције

Борба против корупције приоритет је за БиХ, за Високи судски и тужилачки савјет и правосудне институције, као и све грађане БиХ, изјавила је потпредсједник ВСТС-а Јадранка Локмић Мисирача током радионице о сарадњи тужилаштава и полицијских тијела, која је данас окончана у Сарајеву.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Из ВСТС-а је саопштено да је дводневна радионица "Процјена тренутног стања и идентификовање подручја за могуће унапређење" организована у оквиру пројекта који подржавају владе Швајцарске и Норвешке "Јачање тужилачких капацитета у систему кривичног правосуђа", а у сарадњи са Инструментом Европске комисије за техничку подршку размјене информација.

Сврха ове радионице је процјена нивоа сарадње тужилаштава и полиције, нарочито у процесуирању предмета кривичних дјела корупције и привредног криминала, као и да се дефинишу могућа подручја будућег унапређења сарадње тужилаштава и полицијских тијела.

Мисирача је захвалила Генералној дирекцији Европске комисије за сусједство и преговоре о проширењу, која је подржала радионицу и додала да ВСТС БиХ настоји континуирано да јача капацитете домаћег правосуђа за борбу против корупције, привредног и организованог криминала, те да наставља одговорно да испуњава своју улогу у правосудном систему.

"Радионица је примјер одлучности да заједно са представницима тужилаштава и агенција за спровођење закона унаприједимо властито знање за борбу против различитих видова криминала, па и оних најсложенијих, попут организованог криминала и корупције", нагласила је она.

Шеф Одсјека за владавину права Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ Ричард Вуд истакао је да власти морају обезбиједити да боље сарађују од оних који су на погрешној страни закона.

Током радионице представљени су позитивни примјери и најбоље праксе сарадње тужилаца и полиције из земаља чланица ЕУ попут Хрватске, Аустрије, Италије и Словеније, као и примјери из домаће праксе.

Извор: Срна