latinica  ћирилица
17/11/2017 |  15:49 ⇒ 15:50 | Аутор: РТРС

Извршена прва трансплантација главе на људском тијелу

Научници су успјешно извели трансплантацију главе на лешу и спремни су да исти захват изврше на живој особи.

Хирург Серђио Канаверо постао је познат по тврдњама да ради на првој трансплантацији људске главе додајући да је успјешан тест показао да се његови планови остварују.

Изведена трансплантација на лешу показала је да његове иновативне технике за повезивање кичме, нерава и крвних судова успјешно спајају два тијела. Такође се додаје да је успјешну трансплантацију могуће извршити за 18 сати.

Канаверо истиче да је спровео прву трансплантацију главе код људи, што омогућава његовом тиму да наставе са својим послом.

Због контроверзних тврдњи о овако озбиљним операцијама привукао је пажњу јавности. Његов први пацијент је Рус Валери Спиридинов чија ће глава бити замрзнута, а затим пресађена на ново тијело, тијело донора, истиче Канаверо.

"Прва трансплантација на човјеку, тј. лешу је готова. Извјештај ће бити објављен за неколико дана. Сви су рекли да је немогуће, али смо успјели", додао је он.

Могуће је да наредна трансплантација буде извршена ове године, чак негдје у Великој Британији.

Прије операције на лешу, његов тим је трансплантацију главе извршио на мишевима и мајмунима.

Научници упозоравају да би наредна операција могла да има озбиљне посљедице. Осим могуће смрти, постоји могућност да пацијент има страшне болове и проблеме са прилагођавањем на ново тијело, пише Индепендент.

Извор: Б92