latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:05 | Аутор: РТРС

Бањалука - до 2020. године преполовити број повријеђених и погинулих

Град Бањалука предузима низ активности на смањењу броја саобраћајних незгода, нарочито са смртно страдалим лицима, а циљ је да до 2020. године буде преполовљен број теже повријеђених и погинулих, изјавио је начелник градског Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић поводом обиљежавања Свјетског дана сјећања на жртве саобраћајних незгода.
Градска управа Бања Лука - Фото: РТРС
Градска управа Бања ЛукаФото: РТРС

Он је истакао да је овај значајан датум данас обиљежен симулацијом саобраћајне незгоде са тешко повријеђеним учесницима, уз интервенције Хитне помоћи, ватрогасне јединице и полиције.

Према његовим ријечима, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић формирао је Савјет за безбједност саобраћаја који има обавезу и да за критичне тачке у граду на којима се дешава повећан број саобраћајних незгода упути приједлоге надлежном одјељењу, које би у оквиру својих програма рјешавало та критична мјеста.

Представник Ауто-мота савеза Републике Српске Јелица Лубура рекла је да Савез и ауто-мото друштва учествују у овој акцији са жељом да се скрене пажња на жртве и посљедице саобраћајних незгода.

Командир Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бањалука Драган Милошевић рекао је да је најчешћи узрок саобраћајних незгода неприлагођена брзина и вожња под утицајем алкохола, те да су активности полиције усмјерене на сузбијање ове врсте прекршаја.

Он је додао да је највише настрадалих у саобраћају доби између 20 и 30 година и да се саобраћајне незгоде са посљедицама најчешће догађају викендом и у раним јутарњим часовима.

У Бањалуци су прошле године регистроване 2.684 саобраћајне незгоде у којима је 13 лица смртно страдало, а за 10 мјесеци ове године у саобраћајним незгодама погинуло је 10 особа.

Извор: СРНА