latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:19 | Аутор: РТРС

Охридска архиепископија добила спор против Македоније

Европски суд за људска права у Стразбуру пресудио је против Македоније по тужби Православне охридске архиепископије због одбијања македонских власти да је региструју као посебну вјерску заједницу и наложио исплату одштете, саопштено је из Охридске архиепископије.
Европски суд за људска права у Стразбуру - Фото: Агенције
Европски суд за људска права у СтразбуруФото: Агенције

У пресуди, која је донесена јуче, констатовано је да је "Бивша Југословенска Република Македонија прекршила члан 11 /слобода окупљања и здруживања/ у вези са чланом девет /слобода мисли, савјести и религије/, Европске конвенције за људска права, која је произашла од одбијања надлежних да региструју Православну охридску архиепископију као посебну вјерску заједницу".

На сајту Српске православне цркве објављено је да је Македонија, као страна која је изгубила спор, дужна да тужиоцу, односно Православној охридској архиепископији исплати одштету од 9.500 евра.

Ово је највећа побједа правде за Православну охридску архиепископију у протеклих 15 година, од када је почео да се води државни прогон не само против архиепископа охридског и митрополита скопског Јована, него и њених епископа, свештенослужитеља, монаха, монахиња и вјерног народа, истиче се у саопштењу.

Извор: СРНА