latinica  ћирилица
17/11/2017 |  17:19 ⇒ 19:12 | Аутор: РТРС

Ускоро бољи услови за дјецу са потешкоћама у развоју (ВИДЕО)

Дјеца са потешкоћама у развоју у Републици Српској, ускоро би требала имати боље услове за едукацију и рехабилитацију.
Центар "Твоја ријеч" - Фото: РТРС
Центар "Твоја ријеч"Фото: РТРС

На прољеће се очекује завршетак изградње Центра за рану интервенцију "За мајку и дијете" у Бањалуци, јединог таквог центра у региону. Центар ће имати два објекта, један у насељу Старчевица, а други у Обилићеву за који се чека одобрење Владе за коришћење земљишта.

Новац за изградњу у износу од 1,3 милиона марака, прикупљен је на донаторској вечери "С љубављу храбрим срцима" у организацији Кабинета предсједника Српске.

- У овој причи наш центар ће бити на двије локације и обављамо исту дјелатност. Наравно да неће бити поклапања дјелатности. Биће заступљено све оно што треба. То је сензорна соба, соба за моторну едукацију, сви потребни кабинети, примарна њега, здравствена заштита, стоматолошка амбуланта, различите радионице, дневно збрињавање дјеце, нагласила је Оливера Ратковић, предсједница УО и Скупштине Центра за едукацију "Твоја ријеч".

- У фокусу ће бити дјеца од рођења до треће године када се зна да је пластичност мозга највећа. До пете године развија се 90% мозга, послије пете 10% и онда сами можете знати колики је значај тог раног раста и развоја и самим тим и рехабилитације, поручила је Стојанка Добријевић Дакић, УО Центра за рану интервенцију "За мајку и дијете".