latinica  ћирилица
18/11/2017 |  09:57 | Аутор: РТРС

Намирнице које ће вас подмладити

Љепота и жеља да се помладите и што дуже задржите младалачки изглед могу да буду врло скупи ако се држите производа које препоручује козметичка индустрија, али најбоље тајне за негу крију се заправо у вашој кухињи и врло су јефтине.

Лиса Кродон, козметичка савјетница, наводи да уље борача одржава влагу коже, због чега она изгледа млађе.

"Богато је гама-линоленском киселином, што је омега-6 масна киселина, па има јака противупална дејства. Вјерује се да је ефикасни и у лијечењу реуматоидног артритиса и кожних екцема", каже Кродон.

Першун ће одлично послужити за уклањање подочњака. Три кашике свјежег сецканог першуна помијешајте са двије кашике обичног јогурта и мутите у миксеру док не добијете фину смјесу. Нанесите на кожу испод очију и оставите 30-ак минута.

Дерматолог Дајана Берсон упозорава да је једна од најчешћих грешака коју жене чине пречесто чишћење лица грубим средствима.

"Ако сте опрали лице увече, прије него што одете у кревет, ујутро не морате поново да га перете средствима за чишћење јер ћете на тај начин само исушити кожу. Довољно је умити се водом", каже.

Липиди повезују ћелије коже и дају јој глаткоћу. Послије оштријег пилинга, корисно је умити лице зеленим чајем или чајем од камилице, како би се умирила кожа.

Ево још неких савета који могу помоћи да "зауставите" вријеме на лицу.

Помладите се храном - Жуте паприке пружају влагу кожи изнутра и бришу боре. Јаја обнављају кожу на прегибима због протеина који помаже у одржавању колагена. Савјет је једно јаје дневно, или пилетина без коже, односно ораси.

Интегралне житарице за оштећену кожу - Интегралне житарице садрже селен, који штити кожу од штетних УВ зрака од сунца, показала су бројна истраживања.

Ананас и свјежи сир за розацеу - Непријатан поремећај који карактерише црвенило на лицу, нарочито на носу, бради, образима и челу, које може и да сврби, умирује се пастом од шољице свјежег сира и четвртине шољице коцкица ананаса. Нека дјелује нешто мање од два сата.

Извор: Агенције