latinica  ћирилица
18/11/2017 |  16:30 | Аутор: РТРС

ЕУ: Укинути фондови намијењени Анкари

Из буџета ЕУ за наредну годину укинути су фондови намијењени за Турску и изражена је сумња у посвећеност Анкаре демократији и људским правима.
Еври - Фото: РТС
ЕвриФото: РТС


Њемачки канцелар Ангела Меркел била је међи водећим гласовима за смањење фондова за Турску након масовних хапшења извршених у тој земљи након прошлогодишњег неуспјелог војног удара.

Посланици Европског парламента и представници чланица европског блока сагласили су се да ће смањити "предприступне фондове" за 105 милиона евра и да ће замрзнути претходо најављених 70 милиона евра.

У саопштењу посланици Европског парламента наводе да су "примјетили погоршање ситуације у Турској у области демократије, владавине закона и људских права".

У Турској је од неуспјелог војног удара у јулу прошле године са посла отпуштено више од 140.000 људи, ухапшено је 50.000, укључујићи политичаре из редова опозиције, академике, новинаре, активисте и држављане ЕУ.

"Послали смо јасну поруку да новац који даје ЕУ не може бити одобрен без одређених услова", рекао је румунски посланик у Европском парламенту Зигфрид Муресан.

Извор: Срна