latinica  ћирилица
19/11/2017 |  12:25 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Експериментална терапија спасила дјечака са ријетком болешћу

Један деветогодишњи дјечак са неизљечивом кожном болешћу, који је био у критичном стању, поново иде у школу и живи нормалан живот. Његов примјер је један од најилустративнијих који описују шта терапија генима може да постигне.
Лабораторија (Фото: Thinkstock) -
Лабораторија (Фото: Thinkstock)

Овај дјечак, чији родитељи су тражили да остане анониман, донедавно је патио од ријетке генетске болести коже, због које је свуда по тијелу имао отворене ране и пликове.

"Био је у јаким боловима и постављао ми је питања на која нисам могао да одговорим. 'Зашто патим од ове болести? Зашто морам да живим овакав живот?'"

Његови љекари кажу да нису имали никакве друге опције, док дјечаков отац није тражио да размотре експерименталну терапију генима.

"Мислили смо да не можемо ништа да урадимо за то дијете и опредијелили смо се за палијативну његу. Разговарали смо са породицом, а они су нас преклињали да учинимо нешто у вези са тим, да пробамо све што можемо и тако смо ступили у контакт са професором Делуком и разговарали о овом случају. Он је понудио да нам да кожу да прекријемо читаво дјечаково тијело", наводи Тобијас Ротефт из Универзитета Рур.

Терапија италијанског љекара Микелеа Делуке још је била у експерименталној фази, али се он сложио да је испроба као терапију и посљедњу наду за дјечака.

"Тим љекара у Њемачкој покушао је све што је могао да помогне том дјетету, али није било правих могућности за то. Отац је почео да претражује интернет и разговарао је о томе са хирурзима. Они никада нису имали искуства са генетском терапијом, али када су видјели да је изводе експерименти, позвали су ме и замолили да покушамо то као чин саосјећајности".

Тим доктора Делуке узео је мали узорак здраве коже дјечака, убацио здраву верзију гена који је изазвао болест и затим направио квадратни метар коже за дјечака. Љекари су затим налијепили нову кожу на дјечака током три различита хирурушка захвата, од којих је први био почетком 2016. године.

"Већ му је било боље послије прве трансплантације на рукама и ногама у октобру. Послије друге трансплантације, веће на леђима, регенерација коже имала је ефекта за дјечака. Одмах се боље осјећао. Његове виталне функције биле су боље и тада смо схватили да смо успјели".

"Успјело је и ми смо срећни да је успјело. Тај дјечак се поново вратио свом нормалном животу. О томе смо сањали и било је могуће. Добро је", истиче Тобијас Ротефт.

Од ивице смрти до нормалног живота. Двије године касније дјечак се вратио у школу, не узима лијекове и живи потпуно нормалан живот. Међутим, тим љекара пратиће његово стање веома пажљиво током времена, због рака коже или било које друге компликације.

Извор: Б92, ГласАмерике.нет