latinica  ћирилица
19/11/2017 |  17:51 | Аутор: РТРС

Додик: Било би одлично да власт и опозиција имају заједнички приступ Дејтону

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да би било одлично ако би владајуће странке и опозиција у Српској могле да имају заједнички приступ у очувању изворног Дејтонског споразума и враћања институција које су Српској отели високи представници.
Милорад Додик - Фото: Screenshot
Милорад ДодикФото: Screenshot


Додик је новинарима након сједнице Предсједништва СНСД-а у Бањалуци рекао да би Дејтонски мировни споразум могао да буде дио разговора са опозицијом.

"Било би одлично када би могли да имамо са опозицијом тај заједнички приступ. Дејтонски споразум је урушила и срушила међународна заједница. Она је имала намјеру да још прије 10 година девастира Дејтонски споразум до мјере стварања унитарне земље", рекао је Додик.

Он је истакао да су се представници међународне заједнице непланирано задржали у БиХ јер им је стварање унитарне земље онемогућено активностима које је проводила Српска.

"Наше активности су прво биле да се заустави тај безочни пренос и отимање наших надлежности, а након тога кренути и у процес довођења БиХ у уставне оквире", рекао је Додик.

Он каже да БиХ има свој устав и потпуно другачију праксу, али додаје да су политике које се морају водити у БиХ - да се одбаци страни интервенционизам.

"Ако то може да функционише, може да функционише и БиХ. Ако је БиХ ствар међународног интервенционизма онда мислим да ће се `ваљати у блату` још неколико година", рекао је Додик.

Извор: Срна