latinica  ћирилица
23/11/2017 |  12:03 | Аутор: РТРС

Колико кафа дневно може позитивно да утиче на здравље?

Умерено испијање кафе не може да шкоди здрављу, а три до четири шољице дневно може чак да има позитиван ефекат на здравље, показала је анализа свих претходних истраживања.
Кафа - Фото: илустрација
КафаФото: илустрација

Установљен је мањи ризик од обољења јетре и канцера, као и низак ризик од смрти узроковане инфарктом, али научници не могу да тврде да је узрок тога кафа.

Превише конзумирања кафе у трудноћи би могло да буде штетно, показали су резултати. Стручњаци свакако наводе да кафу не би требало пити из здравствених разлога или због превенције болести.

Научници са Универзитета Саутемптон прикупили су податке о утицају кафе на све аспекте људског тијела на основу резлутата више од 200 студија.

У поређењу са особама које не конзумирају кафу, љубитељи овог напитка који дневно пију три до четири шољице имају смањен ризик од срчаних проблема или смрти изазване истим.

Као највеће бенефите од конзумирања кафе научници наводе смањен ризик од обољења јетре.

Међутим, професор Пол Родерик, коаутор студије, са Универзитета Саутемптон истиче да на основу резултата не могу да тврде да конзумирање кафе прави разлику.

"Ефекат би могли да имају и фактори као што су године, без обзира да ли је реч о пушачу или непушачу и колико вјежбају", наводи Родерик.

Ипак, резултати су потврдили и друга истраживања о кафи, тако да се позитиван утицај кафе може сматрати реалним.

"Постоји баланс ризика у животу, а користи од умјереног конзумирања кафе делују као превазилажење ризика", додаје он.

Труднице не би требало дневно да уносе више од 200мг кофеина, што значи не више од двије шољице кафе, јер би могло да проузрокује побачај. Такође истичу да би жене са ризичним фрактурама требало да избјегавају конзумирање кафе.

За остале, умјерен унос кофеина значи 400мг дневно, односно, три до четири шољице кафе, пише Би-Би-Си.

Истраживачи такође препоручују да се конзументи придржавају "здравих" кафа, тј да избејгавају шећер, млијеко и додатак кафи као што је колачић.

Извор: Б92