latinica  ћирилица
23/11/2017 |  15:27 | Аутор: РТРС

Пацијент преживио захваљујући пресађеној кожи близанца

Пацијент у Француској који је задобио опекотине на 95 одсто коже преживио је захваљујући пресађивању коже брата близанца, саопштила је болница у Паризу.
Операција - Фото: РТРС
ОперацијаФото: РТРС

"Први пут је урађена трансплантација коже између једнојајчаних близанаца на 95 одсто површине", рекао је Франс пресу хирург Морис Мимун из болнице Сент-Луј у Паризу.

И раније су рађене трансплантације међу близанцима, али на мањој површини коже, до 68 одсто. Кад изгори скоро цијела кожа, шансе да пацијент преживи су готово никакве, рекао је Мимун.

Према његовим ријечима, кожа која се пресади са једног на другог близанца не може да буде одбачена јер једнојајчани близанци имају скоро идентичан генетски код и због тога није неопходна терапија против одбацивања пресађеног органа.

Пацијент по имену Франк (33) примљен је у септембру 2016. године с тешким опекотинама које су захватиле 95 одсто његове коже послије несреће на послу. Љекари нису имали добре прогнозе да ће да преживи, али је медицинско особље случајно открило да има једнојајчаног брата близанца.

Прва трансплантација коже урађена је седам дана послије пријема обољелог близанца у болницу.

Браћа су оперисана неколико пута у исто вријеме, како би кожа с једног била одмах пренијета на другог. Урађено је неколико операција како би се у међувремену кожа на здравом близанцу обновила и била спремна за наредну операцију.

Љекари су узимали кожу са главе, унутрашњег дијела бутина и леђа, односно са мјеста на којима се кожа најбрже обнови, за седам до десет дана. Кожа је потом растегнута посебном техником, прије него што је пренијета на тијело пацијента.

Брат са здравом кожом, који неће имати ожиљке већ мало другачију пигментацију, изјавио је да је срећан што је могао да помогне брату, док се болесни брат добро опоравља и пуштен је на кућно лијечење, додали су љекари.

Извор: Б92, Бета