latinica  ћирилица
24/11/2017 |  09:10 | Аутор: РТРС

Све лажи које говоримо нашем љекару

Љекар вам не може помоћи ако му не дате тачне информације, а тачно је да сви помало волимо да уљепшамо истину на једином мјесту гдје то не треба да радимо – у љекарској ординацији. Прочитајте које су то најчешће лажи које изговарамо.

1. Љекар вас пита: "Како се осјећате?", а ви кажете "Супер". Истина је да се већ неко вријеме осјећате лоше.

Ово је врло опасно! Што више времена пролази, а ви тонете у депресију, то је тежа могућност да ћете сами моћи да се изборите са њом и не дај боже посрнете у неки облик зависности, па све док се не удаљите од својих пријатеља и породице. Немојте патити у тишини. Испричајте љекару како се тачно осјећате, па све иако не налазите праве ријечи. "Ако сте нервозни, реците само то. Љекар ће преузети остало", савјет је Саре Шепард. Такође, имајте на уму ако се осјећате меланхолично, то не значи да сте и клинички депресивни, нити да треба да узимате лијекове. Оно што је важно јесте да будете искрени јер је љекар тај који треба да установи коријен проблема и предложи методу која ће вам највише пријати.

2. Љекар вас пита: "Пушите?", а ви одговарате: "Не баш, само кад излазим". Истина је да пушите сигурно неколико цигарета дневно, а паклу недјељно.

Пушачи највише мрзе да слушају оне што звоцају колико су цигарете лоше. Све је то разумљиво. Увијек морате да будете искрени према љекару о количини цигарета које пушите јер је управо он тај који вам може помоћи да пресијечете. Пушење повећава опасност од канцера, стога љекар мора да обавља анализе за све типове канцера код људи свих узраста у случају да су пушачи. Превазиђите срамоту коју осјећате: они који престану са пушењем смањују ризик од пријевремене смрти за чак 50 одсто!

3. Љекар вас пита: "Шта има ново?", ви одговарате "Ништа специјално, све по старом". Истина је да сте прошле недјеље добили отказ, нисте успјели да добијете унапређење, радите 16 сати дневно...

Мало стреса на послу није за бригу. Пуно стреса на послу и те како јесте! Многи људи не знају да је радни стрес извор многих проблема у здрављу. На примјер, незапослени људи више пате од кардиоваскуларних болести, а стрес може за 69 одсто повећати шансе да не попијете контрацептивну пилулу и изненада затрудните. Ако вам љекар постави овакво питање, прикажите му реално стање ствари. Причајте му о свом послу и како се осјећате у стању повећаног стреса. Причајте му и колико тај стрес траје. Врло је вјероватно да ће баш то бити извор здравственог проблема који вас мучи.

4. Љекар вас пита: "Колико често пијете?", а ви одговарате: "Само у друштву, викендом евентуално". Истина је да пијете барем 5-6 пута недјељно.

Већина људи потцјењује претјерану конзумацију алкохола. Двије чаше коктела могу имати алкохола за четири чаше. Ако пијете више од седам пића током недјеље врло је могуће да се суочавате са прекидима у сну, вишком килограма и другим здравственим проблемима. Управо је зато важно водити рачуна. Немојте бити дипломата код љекара јер је то управо посљедње мјесто гдје то и треба да будете. Будите искрени и реците љекару колико сте у посљедњих недјељу дана пили.

Извор: Б92