latinica  ћирилица
27/11/2017 |  10:48 ⇒ 14:38 | Аутор: РТРС

И дјеца могу да оболе од депресије

Истраживања су показала да од депресије болује 1 од 20 дјеце. Важно је разликовати када је дијете несрећно, а када је депресивно.

Нормална туга дође и прође, и резултат је неког догађаја. Клиничка депресија, међутим, увијек је присутна и код дјетета постоји осјећај раздражљивости и мањак интересовања за учешће у одређеним активностима.

Неке крупне промјене код куће, као што су смрт у породици, развод и пресељење, могу да доведу до знатних промјена код дјеце. Нормално је да се забринете ако дијете нема блиске пријатеље, нарочито ако је то предшколско доба када би већ требало да има најдражу другарицу или другара.

Симптоми који карактеришу депресију код дјеце и адолесцената су:

- Честа главобоља, бол у стомаку и замор код дјеце

- Недостатак интересовања за учествовање у приредбама и забавама које се организују у предшколској установи

- Стално незадовољство, раздражљивост, вриштање или плач

- Дјете се стално досађује

- Недостатак интересовања за игру са пријатељима

- Потешкоће у комуникацији с другом дјецом

- Претерана осјетљивост и страх од неуспјеха

На родитељима је највећа одговорност. Они морају да открију узроке и покушају да их елиминишу на најбољи могући начин.

Родитељи морају стално да разговарају са својом дјецом и посвете им доста времена.

Раздражљивост је најчешћи симптом

Главна разлика између депресије код одраслих и код дјеце јесте та да се одрасли осјећају потиштено, а дјеца раздражљиво.

Дјеца која пате од депресије не морају да показују само знаке туге. Најчешће се лако узнемире и немају контролу над својим понашањем. Често не могу да идентификују оно што осјећају и представе то ријечима.

Рано дијагностиковање је кључно

Хронична депресија може да промјени структуру мозга. Истраживања су показала да хронична депресија може да смањи хипотампус, дио мозга који помаже у регулисању емоција. Депресија тада узрокује проблеме у школи, алкохол и дрога постају пријетња за дјецу, а у најтежим случајевима може да повећа ризик од настанка суицидних мисли.

Извор: Б92