latinica  ћирилица
28/11/2017 |  10:16 ⇒ 10:18 | Аутор: РТРС

Неутрофили донатора убијају рак за само 24 часа

Ћелије имуног система неутрофили кључни су лијек за уништавање 95 одсто ћелија карцинома за само 24 часа, тврде британски научници.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Нова техника користи ћелије људи са најснажнијим имуним системом за уништавање карцинома.

Од донатора се узимају неутрофили, који чине дио прве линије одбране организма, затим се множе милионима пута и убризгавају ињекцијама у пацијенте обољеле од карцинома.

Алекс Блат, извршни директор фирме "Лифт био-сајенс", која стоји иза рада на новој методи, истиче да је ријеч о терапији коју би пацијент примио једном седмично, током пет до шест седмица.

"Наш крајњи циљ јесте стварање прве банке моћних неутрофила који убијају карцином", прецизира Блат.

Стручни тим, заједно са истраживачима из Краљевског колеџа у Лондону, сада је концентрисан на рак гуштераче, који је међу најсмртоноснијим.

Рани лабораторијски тестови показују да неутрофили могу да униште ћелије рака грлића материце.

Кључна предност неутрофила јесте то што се ћелије донатора могу дати свакоме без страха од озбиљног одбацивања. Оне живе у тијелу само пет дана и нестају прије него што имуни систем примаоца реагује.

Неутрофили убијају ћелије рака директно, уништавајући их хемијским једињењима и антитијелима, или, посредно, путем других ћелија имуног система.

Када неутрофили препознају ћелије карцинома, ефикасно уништавају и до 95 одсто њихове популације за 24 часа.

Пилот испитивања, која потенцијално почињу за годину дана, укључиће малу групу од 20 до 40 пацијената са карциномом гуштераче или неким ријетким обликом рака меког ткива.

Сваки актер примаће седмичне инфузије моћних неутрофила. Лијечење једног пацијента захтијева око 2,5 милијарди ћелија, наводи "Дејли мејл".

Извор: СРНА