latinica  ћирилица
28/11/2017 |  12:45 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Најсложенији захвати из отохирургије у фочанској болници

На Одјељењу за оториноларингологију Универзитетске болнице Фоча, кадровским јачањем и набавком савремене опреме, почеле су да се раде најсложеније операције из области отохирургије, попут данашње реконструкције бубне опне.
Болница у Фочи-операција - Фото: СРНА
Болница у Фочи-операцијаФото: СРНА

Након више деценија урађен је овај оперативни захват захваљујући директору београдске Универзитетске клинике за оториноларингологију Ненаду Арсовићу, једном од водећих свјетских стручњака из ове области.

Ријеч је о веома ријетком оперативном захвату, који се ради микротехником у општој анестезији.

- Врши се реконструкција, не само бубне опне, већ читавог апарата у средњем уву - појаснио је Арсовић, под чијим вођством је урађена операција.

Он је похвалио тим стручњака у Фочи, за које је рекао да су веома амбициозни и да имају велику жељу да напредују у свим областима.

- То је веома похвално и наша клиника их подржава стручно доласцима овдје да им помогнемо у операцијама. Некада ми радимо, а некада они, а ми асистирамо. Пацијенти из ове регије, који су морали ићи у Београд или Бањалуку, овим ће добити централну болницу у којој ће моћи, што се тиче оториноларингологије, да завршавају највећи број операција - навео је Арсовић.

Реконструкција бубне опне урађена је петнаестогодишњем пацијенту из Пала Николи Гавриловићу.

- Прије шест година сам оперисао крајнике и ставили су ми цјевчице, а након двије-три године осјетио сам да ми је слух ослабио. Речено ми је да ми је пукла бубна опна. Требао сам да радим операцију у јулу у Касиндолу, али имао сам неке припреме пошто се бавим биатлоном, а онда су ме упутили да у Фочи радим операцију - рекао је Гавриловић пред улазак у операциону салу.

Начелник Одјељења за отриноларингологију Универзитетске болнице Фоча Синиша Шолаја нада се да ће фочански љекари, под менторством Арсовића, веома брзо усвојити сложене процедуре и да ће почети и самостално да их раде.

- Отохирургија се овдје дуго није радила, а најавом да ћемо почети те врсте операција, на списку већ имамо око 40 пацијената који чекају. Надамо се да ћемо веома брзо ту листу смањити и да ће те операције постати рутинска процедура - рекао је Шолаја.

Он је подсјетио да је операциона сала за отохирургију још раније опремљена захваљујући помоћи Владе Холандије и општине Фоча, те да тренутно на овом одјељењу ради троје специјалиста оториноларингологије и један специјалиста максилофацијалне хирургије.

Извор: СРНА