latinica  ћирилица
28/11/2017 |  15:24 | Аутор: РТРС

Шест знакова стреса које никако не смијете да игноришете

Тијело увијек има начин да вам стави до знања да неке ствари у вашем организму нису у реду. Стрес није стање које се манифестује искључиво ментално, већ такође може да се одрази и физички.
Стрес -
Стрес

Није увијек лако установити да сте под стресом, али је неопходно како бисте кориговали своје навике и рутину. Сајт Индy100 истиче шест знакова стреса на основу података прикупљених из здравствених организација.

1. Главобоља

Стрес је један од узрока главобоље, која је мање опасна од мигрене јер је могуће излијечити је уобичајеним начинима. Смањење стреса и стресних ситуација такође доводи до смањења проблема са главобољом.

2. Лош сан

Проблеми са сном други су показатељ да сте под стресом. Постоји блиска веза између сна и менталног здравља уопштено. Како бисте што мање проблема имали са несаницом, чак и под стресом, битно је усталити вријеме одласка на спавање и буђења, правећи слободно вријеме између одласка на спавање и коришћења телефона и компјутера.

3. Проблеми са кожом

Стрес може да изазове екцем, акне, псоријазу, као и многе друге проблеме са кожом. Сува и испуцала кожа такође може да буде посљедица неуношења довољне количине воде. Осјећај умора и претјеран унос кофеина може да доведе и до дехидратације коже.

4. Тензија у мишићима и бол

Стрес узрокује напетост у мишићима што може да изазове бројна оштећења. Да би се проблеми избјегли препоручује се јога, истезање и вјежбе. Промјене навика могу да допринесу у отклањању стреса и окретању здравијем начину живота.

5. Апетит

Губитак апетита или појачан апетит један су од знакова стреса. Стрес активира борбу у тијелу што потискује апетит и повећава ниво кортизола и инсулина.

Извор: Б92