latinica  ћирилица
28/11/2017 |  19:42 | Аутор: РТРС

Неколико савјета да вам линија преживи сезону слава

У нашој средини су прославе, углавном увијек, повезане са храном. Домаћини се труде да трпеза буде што раскошнија и што разноврснија - и наравно да свега буде у изобиљу, јер ако не остане, хране напросто није било доста.

Са друге стране, гости не желе да увриједе своје домаћине, па пробају све што је на јеловнику. Са аспекта исхране конзумирају се оброци који су преобилни количински, уноси се много (па чак и дупло) више калорија него што је потребно - објашњава наша саговорница Јована Срејић Ферлуга, дијететичар-нутрициониста.

Сити или гладни

- Требало би да се трудимо да наш начин исхране остане што правилнији чак и у овом периоду године. Дакле, ако одлазимо на славу у каснијим поподневним часовима, требало би да смо већ свакако појели бар два оброка- доручак и ручак. Пошто ће вечерњи оброк у гостима бити обилан онда напросто ручак треба да буде лаганији. Традиционална славска трпеза је богата месом (или рибом), ролатима, сланим тортама, салатама на бази пиринча и тјестенине, слаткишима. Зато ви код куће ставите акценат на свјеже воће и поврће (јер је врло мало вјероватно да ћете те намирнице јести за вечеру). Ако идете на свечану вечеру за ручак код куће одаберите салату, или оброк салату, док би доручак могао да буде на бази воћа нпр. комбинација житарица и воћа са јогуртом или кефиром.

Од свега по мало

Већина хране која је на свечаној трпези, може да буде оброк сам за себе. Нпр. порција сарме од киселог купуса (350г) има 460 калорија, порција руске салате (200г) има 600 калорија, 200г пасуља пребранца има скоро 300 калорија, 100г печења има 230 калорија...

- Моја препорука је да одаберете једно јело или узмете један тањир и на њега сипате неколико јела у малој количини ( супену кашику руске салате, супену кашику пасуља, пола парчета ролата...), и наравно немојте допуњавати тањир. Не морате све да пробате, слободно реците домаћину да све изгледа предивно, али да ћете се ви "чувати" за оно што највише волите, и што најрјеђе имате прилику да једете... Можда је најбоље да одлучите да нећете појести више од једног тањира хране, напросто да унапријед дефинишете величину порције (и да се тога држите) - објашњава Јована.

Ако ипак поједемо превише

Једно правило које би требало да испоштујете је да завршите вечеру 2 сата прије одласка на спавање...можда је добра идеја да прошетате након тако обилне вечере. И немојте се одрицати слаткиша, и ту важи правило умјерености. А ако на крају желите да попијете кафу, зашто да не, само шећер замијените нискокалоријским заслађивачем.

- Врло често након обилног вечерњег оброка и слабо проспаване ноћи, ујутру ријешите да тај дан скоро уопште не једете. Лоша идеја. Ујутру се будите са врло ниским нивоом шећера у крви и зато је важно не прескакати доручак. Истраживања су показала да људи који имају редовне оброке, рано доручкују и рано вечерају, у просјеку имају много мање килограма од људи који једу те исте оброке, али у друго вријеме - касно доручкују и наравно касно вечерају - истиче саговорница.

Препоруке:

Будите умјерени
Уживајте у храни, али немојте заборављати правила здраве исхране
Увијек имајте на уму да је у просјеку потребно много мање времена (и напора) да додате пар килограма него да их изгубите -па зацртајте да ове године током празника ваша вага неће показати више од 1-2кг у односу на вашу стандардну, предпразничну тјелесну масу.

Извор: Б92